Болница "Лозенец" отива към СУ, новата детска болница ще е в "Александровска"

Болница
Източник: БГНЕС

Университетска болница „Лозенец“ ще отиде към Софийския университет "Св.Климент Охридски". Паралелно с това започва изграждането на многопрофилна педиатрична болница.

За целта ще бъде довършена 13-етажна сграда на територията на "Александровска болница". Това заяви премиерът Бойко Борисов преди началото на днешното заседание на кабинета.

20 млн. лева ще струва строежът на болничното заведение. Отделно ще се мисли допълнителни средства за нова апаратура, стана ясно от думите на Борисов, предаде БГНЕС.

Здравният министър Кирил Ананиев уточни, че началото на изграждането се планира за началото на следващата година и ще бъде напълно завършено за година и половина.

Министърът е провел среща и оглед със строители, които са го уверили, че обектът е в добро състояние. Въпреки това, планира се препроектиране на обекта и ще се черпят най-добрите подобни практики в Германия.

Премиерът заяви, че държавата ще покрие дълговете на болница "Лозенец" в размер на 23 млн. лева.

Ректорът на СУ Анастас Герджиков благодари на премиера да запази базата. „Това е най-доброто решение. Използвам възможността на ресорната комисия, която помогна да се вземе решението“, заяви професорът.

С решение на кабинета се отпускат над 4,3 млн. лева по бюджета на здравно министерство за закупуване на апаратура за „Пирогов“, стана още ясно преди заседанието на МС.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.