Болница "Лозенец" става детско лечебно заведение


Болница "Лозенец" става детско лечебно заведение
Снимка: iStock/Guliver

5335

Изненадващо и без обяснения, Министерският съвет реши вчера да отнеме статута на болница "Лозенец" като правителствена и да я направи детско лечебно заведение - вероятно голяма нова детска болница, в която да бъдат обединени всички педиатрични специалности и за която лекари и пациенти настояват от години, пише в днешния си брой вестник Сега.

"Правителството одобри проект на Закон за изменение на Закона за лечебните заведения. Промяната предвижда отмяна на чл.5 от преходните и заключителните разпоредби на закона, съгласно който болница „Лозенец“ е лечебно заведение към Министерския съвет по смисъла на чл. 5, ал. 1 от закона и е второстепенен разпоредител с бюджет по бюджета на МС. Болница „Лозенец“ е единственото лечебно заведение по чл. 5, ал. 1, по отношение на което статутът е определен на законово ниво. Отмяната на параграфа ще създаде възможност за правителството да вземе решение по отношение на статута на болницата, превръщайки я в първото многопрофилно лечебно заведение за болнична помощ, осигуряващо комплексно лечение на деца", гласи лаконичното съобщение на кабинета.

"Идеята да има нова детска болница у нас е от няколко години, а целта е разпокъсаните в момента детски отделения в различните лечебни заведения и самата болница по педиатрия в София да се обединят, за да се осигурява комплексна грижа, вместо посериозните случаи да бъдат разкарвани от болница в болница. "Едно дете в София, особено когато трябва да бъде разрешен някакъв по-сериозен проблем от медицинска гледна точка, рискува да обиколи поне пет-шест лечебни заведения", обясни по-рано през деня вчера пред БНР проф. Владимир Пилософ, председател на Националната педиатрична асоциация и бивш директор на фонда за лечение на деца. Той обяви подкрепата на МЗ за идеята, включително, че "това трябва да бъде един проект, който ще бъде финансиран от държавна субсидия".

"Практическите стъпки по повод идеята направихме на 12 декември 2012 г., когато на Управителен съвет на Българската педиатрична асоциация изработихме една декларация, което внесохме до всички инстанции. Парадоксът е, че на такава идея никой не казва не, всички казват да, трябва. Идеята за построяване на голяма детска болница е още от 70-те години на миналия век, през 1978 г. е направена първата копка за подобна болница и резултатът от копката е един скелет в двора на Александровска болница", припомни кардиологът.

Идеята за новата болница е да включва абсолютно всички специалности, които се занимават с деца, а не както е в момента - има болница по педиатрия, но редица други детски специалности - например кардиология и офталмология, са в други болници. "Второ, тази болница трябва да има възможност да обучава кадрите, както студенти, така и специализанти в най-различни направления", допълни Пилософ.

Въпроси

От решението на МС не стават ясни редица неща. В момента Правителствена болница е многопрофилна, с лечение по редица специалности, включително една от болниците с най-много трансплантации у нас. Не е ясно какво става с останалите отделения в нея - дали те ще бъдат запазени, или клиниката ще се фокусира само върху педиатрията. "Лозенец" е и университетската база за обучението по медицина в Софийския университет, т.е., ако тя остане само детска болница, СУ ще трябва да праща студентите си да се обучават другаде. Не е ясен и бъдещият статут на новата болница и дали тя ще се преобразува в търговско дружество. От съобщението не е ясно дали тя ще продължи да е болница по чл. 5 от Закона за лечебните заведения, който определя кои са лечебните заведения, които се създават от държавата и не работят по Търговския закон - спешна помощ, психиатриите и ведомствените клиники - ВМА, на МВР и Транспортна болница. Не е ясно и ще се местят ли отделения от други болници в "Лозенец" и ще отиде ли там педиатричната болница.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички