Болничните се увеличили с 60% за 6 години, отлагат по-ниското им изплащане


Болничните се увеличили с 60% за 6 години, отлагат по-ниското им изплащане
Снимка: БГНЕС

4268

За последните 6 години болничните листове са нараснали с 60% - от 1,9 млн. на 3 млн. за цялата година. Това заяви управителят на НОИ Ивайло Иванов по време на правителственото заседание.

Премиерът Бойко Борисов даде думата в началото на правителственото заседание на Иванов, за да представи аргументите защо се предлага първите три дни болничен да се изплащат само на 50%, предаде БГНЕС.

Средствата, които се изплащат за болнични листове, са в размер на 500 млн. лв. Иванов уточни, че предложението първите три дни болничен да се изплащат само на 50%, било с цел ограничаване ползване на неправомерно използвани болнични.

„Във Великобритания, Франция, Австрия, почти във всички държави има период на болничните, в който лицето не получава възнаграждение от работодателя или държавното осигуряване. България възприе най-мекия вариант - да се изплащат 70% от работодателя за първите три дни, а нашето предложение е да се изплащат 50%”, заяви управителят на НОИ. „По този начин ще намалим желанието на служителите да ползват болнични като сливат почивни дни или по друг нетрадиционен начин”, вярва Ивайло Иванов.

От своя страна премиерът Борисов заяви, че България е изключително социална държава и всяка рестриктивна мярка създава проблем.

Знаете като дойде петък колко болнични се издават и айде в Гърция на почивка. Ама всички данъкоплатци плащат за това, критикува Борисов. Той предложи да се създаде експертна лекарска комисия, която да проверява болничните листове, за да не страдат тези, които реално боледуват.

Премиерът обясни още, че са разпоредени проверки по компании.

„Предлагам министерството да не прилага тази мярка (мярката в първите три дни болничен да се плащат на 50% - бел.ред), докато не се опитаме месец - два, дали ще се справим. Става въпрос за милиарди, които изтичат през една или друга форма от тази система. Населението е намаляло, с 60% повече са се увеличили болничните и в пъти повече пари за здравеопазване са дадени. В същото време болниците, над половин милиард дългове, сиреч изхарчени пари“, каза още премиерът.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички