Болниците ще обявяват списък на безплатните спешни услуги


Болниците ще обявяват списък на безплатните спешни услуги
Снимка: Gettyimages.com

3270

Болниците да обявяват на видно място в приемните си отделения списък на медицинските дейности по спешност, за които пациентите не дължат заплащане. Това е поискал министърът на здравеопазването проф. Николай Петров.

В момента болниците трябва да обявяват списъци на услугите, които не се покриват от здравната каса, и пациентите сами трябва да заплатят, пише в. "Сега".

Заповедта на Петров идва, след като в средата на юли родители алармираха, че за преглед и поставяне на гипс на ръката на дъщеря им се е наложило да заплатят 125 лв. на медицински център в Бургас. Според Петров оповестяването на услугите по спешност трябва да даде яснота на пациентите кое лечение е безплатно, тъй като е по спешност, и за кое дължат пари. В момента агенция "Медицински одит" извършва проверка по случая в Бургас, за да се установи трябвало ли е гипсирането в извънболничната помощ да се плаща, или се води като спешен случай.

В зависимост от травмата състоянието на пациентите при счупване на крайник може да бъде както неотложно, така и спешно. Обикновено хората със счупвания попадат в спешните отделения на болниците и лекарите там преценяват за кой от двата вида случаи се касае. В повечето случаи помощта, която получават пациентите, не се заплаща от тях, тъй като се описват като спешни, дори и да не са.

Избраният в петък управител на НЗОК проф. Камен Плочев смята, че за заеманата от него позиция трябва да бъдат дадени повече правомощия. "Надзорният съвет взема решение, при мен идват финансовите документи за парите, които трябва да бъдат преведени. Пред прокурора носи отговорност този, който е подписал финансовия документ. Как става така - един взема решение, а друг носи отговорност. Това е недоразумение, което най-вероятно ще бъде изгладено," коментира проф. Плочев в интервю пред clinica.bg.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички