Боян Петров: На 80 000 диабетици им се налага да обикалят по аптеките, за да живеят

Боян Петров: На 80 000 диабетици им се налага да обикалят по аптеките, за да живеят
Източник: БГНЕС

Искам да крещя, защото по аптеките няма инсулин. Това заяви алпинистът Боян Петров, който не може да разбере как така всичко е по правилата, но 80 000 диабетици обикалят по аптеките, за да намерят това, от което имат нужда, за да живеят. По официални данни в България около 600 000 души страдат от диабет, но не всички имат нужда от инсулин, защото на инсулин са задължително болните от диабет тип 1, а в много редки случаи при диабет тип 2 също се прилага директно инсулин.

Само през януари тази година в Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (АРФАРМ) са получени 115 жалби за липса на животоспасяващи медикаменти. Сигналите зачестяват. В същото време вносът на въпросните лекарства е в количества, надхвърлящи нуждите с над 40%. По думите на Петров пред Нова телевизия 280 фирми в България правят паралелен износ. Търговците печелят, а ние, пациентите, страдаме, категоричен е алпинистът.

„На пръв поглед паралелният износ е в рамките на закона. Трябва да се направи обаче пропорционално ограничение на износа, за да бъдат задоволени нашите здравни потребности“, обяви вчера (15 февруари) зам.-здравният министър д-р Атанас Кундурджиев.

Боян Петров посочи, че преди време е имало забрана за износ, докато не бъдат задоволени нуждите на пациентите в България, но ВАС е отменил забраната. Алпинистът ни добави, че Курунджиев обещал да се направи работна група, която за следващия парламент да промени правилата.

Оцелява се с помощ от другите диабетици – правиш си проучване на кого може да му е останал флакон, обясни Петров. По думите му има и друг абсурд – ако имаш рецепта за три флакона, а в аптеката има примерно само един, не можеш да го вземеш, защото ако го направиш, рецептата „излиза от обращение” и няма как да вземеш другите два флакона от друго място.

Не е само инсулина, има няколко такива лекарства. Внасят се лекарства, плащани с държавни пари т.е. са на по-ниска цена, изкупуват се и след това се продават по-скъпо в чужбина, обясни схемата бившият служебен здравен министър д-р Мирослав Ненков.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.