Борисов и Горанов: Партиите ще връщат надвзетите субсидии

Борисов и Горанов: Партиите ще връщат надвзетите субсидии
Източник: Пресслужба Министерски съвет

Партиите ще върнат парите, които са надвзели със субсидиите за глас. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов в Габрово, цитирани от "24 часа".

"Коригираме закона, така че да отговаря на обществените очаквания и на това, което всъщност винаги е било справедливо. Размерът, определен в годишния Закон за бюджета, да се получава точно и да няма преразпределение на гласовете от всички гласували към правоимащите.

Предлагаме от 26 май 2016, от както са последните промени в Закона за политическите партии, субсидията да бъде фиксирана, така че да е равна на 11 лв. и да няма никакво съмнение как се определя", коментира Владислав Горанов.

"Така че, ако някой е надвзел повече - да ги върне веднага!", категоричен бе Борисов.

Скандалът избухна след разкритието на "Шоуто на Слави", че всички партии в парламента (плюс "Възраждане" като получила над 1% от гласовете на последните парламентарни избори) вземат не по 11 лева на глас, както би трябвало да е по закон, а 13,23 лева. Така политическите формации са получили 6.5 млн. лева повече.

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов първоначално се опита да неглижира темата за партийните субсидии, обяснявайки пред Actualno.com, че "днес най-важното са заводите и работната ръка". Той се оправда, че законът, уреждащ субсидиите, бил гласуван от БСП, а партиите били заплашени от "червените олигарси", които щели да ги контролират, ако няма партийна субсидия.

Борисов бързо забрави и обещанието си, дадено в "Шоуто на Слави", да внесе в парламента предложение за намаляване на партийните субсидии.

Финансовият министър Горанов посочи като причина за по-високите субсидии "несъвършенство на законодателството, което позволява да се преразпределят част от парите на партиите и коалициите, които имат избрани народни представители".

"Няма как при сега действащия Закона за политическите партии да се получат точно 11 лева на глас. Законът е разписан така, че общата сума за гласовете на всички участници в изборите в крайна сметка да се разпредели само между правоимащите партии и коалиции", обясни тогава Горанов.

Ситуацията се усложни още повече, когато главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка, която да установи дали е законно партиите да получават повече от разписаните 11 лева на глас.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.