Борисов каза, че нямаме интерес към поста на външен министър на ЕС, за да не ни "изгори комисаря"


Борисов каза, че нямаме интерес към поста на външен министър на ЕС, за да не ни "изгори комисаря"
Снимка: Getty images/Guliver

2962

След продължила повече от половин денонощие среща на Европейския съвет, председателят на Съвета Доналд Туск обяви край на работния ден, преминал през работна вечер и работна нощ. Европейският съвет ще продължи да заседава утре, 2 юли, от 12:00 часа българско време.

До момента няма съгласие относно пакета от 4 поста на най-важните европейски институции, заради който евролидерите се събраха на извънредно заседание. Основният проблем е кой да стане председател на Европейската комисия (ЕК).

Дотук, на масата за преговорите последното предложение е следното - кандидатът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Франс Тимерманс да стане председател на ЕК, а кандидатът на Европейската народна партия (ЕНП) Манфред Вебер, заедно с бившия белгийски премиер и лидер на либералите Ги Верховщад да се редуват като председатели на Европейския парламент (ЕП). За председател на Европейския съвет на мястото на Доналд Туск вече се спряга името на Кристалина Георгиева, а кандидатът на либералите Маргрете Вестегер и служебният белгийски премиер Шарл Мишел излязоха като опции за поста на върховен представител на ЕС по външната политика.

Със сигурност твърдо против опцията "Тимерманс" е Полша. В Белгия пък изобщо не са във възторг от опцията "Мишел", защото там ситуацията традиционно е трудна и софрмирането на нормален кабинет остава под въпрос.

Българският премиер Бойко Борисов засега не потвърждава, че е възможно и Кристалина Георгиева, и Мария Габриел да бъдат част от новото управление на Европейския съюз. "Няма как да стане", отсече Борисов. Премиерът заяви и, че Георгиева иска да оглави Европейската комисия, а не Европейския съвет. Всъщност Борисов отказа да коментира "глупости" и не потвърди горния вариант на разпределение, като коментира, че неговата визия е да има коалиция между ЕНП, ПЕС и евентуално либералите за "голяма коалиция". Борисов подчерта и, че България нямала интерес към поста на върховен представител на ЕС за външната политика за Мария Габриел, защото "ще ни изгори място за комисар".

Що се отнася до разговора му с Тимерманс, Борисов обясни, че пуснатото от него видео във Facebook прекъсва, но било направено, за да покаже колко широко скроени сме. Освен това, премиерът не пожела конкретно за какво са говорили с Тимерманс след това - дали е имало разговор и за Механизма за сътрудничеството и проверка. По този въпрос се счита, че Източна Европа масово не иска Тимерманс именно за върховенството на право - в Полша и Румъния например.

За финал Борисов обясни каква е ситуацията в ЕС в момента - "и аз спечелих изборите, но БСП и ДПС си направиха коалиция и сложиха Орешарски".

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички