Борисов нареди закриването на ДАБЧ

Борисов нареди закриването на ДАБЧ
Източник: Getty images/Guliver

Възложил съм на ресорните министри да мислят как да закрием Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). Това е заявил министър-председателят Бойко Борисов по време на правителственото заседание, проведено на 21 ноември 2018 г., става ясно от стенограмата.

„Възложил съм на няколко от колегите тук да мислят как да закрием Агенцията за българите в чужбина, има си МВР, Министерство на правосъдието и Президентство. Това са трите институции, които се произнасят по този въпрос“, обяснява премиерът.

„Външно министерство ще се занимава с културата, заедно с Боил Банов, с образованието и с всичко останало. Ние така или иначе сега го правим“, пояснява Борисов.

На 29 октомври при мащабна акция в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) бяха задържани над 20 души, сред които председателят Петър Харалампиев и главният секретар Красимир Томов. Разследването е за корупция при издаването на документи за български произход на чужденци. Подкупите са достигали до 5000 лева.

Преди седмица премиерът Борисов възложи проверка на издаваните български паспорти на чужди граждани за 5 години назад.

Обвиненията към Петър Харалампиев са за подкуп от 5000 евро и 5 случая, когато е получил по 350 евро, за да въздейства на свои подчинени и те да задвижат документи за българско гражданство.

Главният секретар на ДАБЧ Красимир Томов е обвинен, че два пъти е повлиял на свой подчинен, за да вземе такова решение, от което получил суми от 800 и 1500 евро. От сейфа му бяха иззети над половин милион лева.

 

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.