Борисов обеща на хората с увреждания още 150 млн. лева

Борисов обеща на хората с увреждания още 150 млн. лева
Източник: БГНЕС

150 млн. лв. повече ще дадем следващата година за информационната система за хора с увреждания. Това каза министър-председателят Бойко Борисов след неколкочасова среща с родителите на деца с увреждания.

„Благодаря на участниците в срещата. Неслучайно минаха 5 часа, защото по всяка тема има диаметрално противоположни разбирания. Дори от най-елементарните – помощните средства дали да ги купува държавата, или отделно - тотално различни мнения. По този държавен орган за координация – абсолютно две коренно различни мнения“, каза още Борисов, цитиран от "Фокус".

По думите му Министерството на здравеопазването е много напред с информационната система, но според някои тя не носи никаква информация. 

"Допълнителни 500 хил. лв. сме дали за тази информационна система за хората с увреждания, а се оказва, че не работи. Значи правителството е осигурило достатъчно средства, но целият контрол, организация и практика се оказва, че не е достатъчно ефективна. Много агенции, много неправителствени организации, много министерства, много пари – и ефектът е накрая, че има протест“, коментира премиерът.

„Това, което мога да кажа и съм обявил, че пресмятаме, че за новия бюджет мога да гарантирам 150 млн. лв. повече за тази информационна система, освен 1 млрд. лв., които отиват сега. Проблемът е, че и те им се виждат крайно недостатъчни. Ще смятаме още, но трябва все пак да знаем какво държавата може да си позволи“, обясни премиерът.

По думите му според информационната система над 700 хил. хора с увреждания трябва да получат помощ, но ще се провери дали всички са реално съществуващи.

Той обясни, че продължава работата по законите, които трябва да влязат септември – законите за хората с увреждания, за личната помощ и за социалните услуги. „На базата на информационната система за хора с увреждания, която съществува в момента, говорим за над 700 хил. души., които трябва да получат помощ. А 88 хил. се нуждаят от чужда помощ. Не говорим за 5-6 представители на майки с деца с увреждания, говорим за хиляди хора. Когато разпределяме и искаме да сме цивилизовани, да си направим ясна сметка какво трябва да се предвиди в бюджета и накрая като сложим чертата, да знаем, че всяка една система е получила толкова пари“, обясни Борисов.

Припомняме, че вчера в столицата се проведе мащабен протест на родители и близки на хора с увреждания, както и на граждани, симпатизиращи на призива им за реформи в социалната система, а и в другите обществени сфери.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.