Борисов обяви, че е "за" пускане на стенограмата за КТБ


Борисов обяви, че е "за" пускане на стенограмата за КТБ
Снимка: БГНЕС

3574

Премиерът Бойко Борисов се обяви за разсекретяване на стенограмата КТБ.

От правителствената пресслужба съобщиха, че Борисов е изразил становище за разсекретяване на стенограмата от консултациите на 29 юни 2014 г. при президента по повод КТБ и ситуацията във финансовия сектор в страната.

Според премиера Борисов фалитът на банката е тема с изключителен обществен резонанс и публикуването на разговорите, проведени дни след поставянето на КТБ под специален надзор, ще създаде възможност за съставяне на обективно мнение за предприетите от институциите действия и ще отговори на очакванията за прозрачност по отношение на вземането на решения.

Преди дни президентът обяви, че е преобърнал позицията за стенограмата. След като на няколко пъти отказа предоставянето на информация, той съобщи, че вече иска документът да придобие публичност. Наред с това Румен Радев каза, че е изпратил писма до всички участници в срещата за банковата криза. Той ги моли те да се съгласят стенограмата да бъде обявен пред обществеността. Мълчаливият отказ щял се счита за съгласие.

Това се случи, след като на първа инстанция съдът отхвърли отказа на Радев да предостави стенограмата по искането на сайта “Биволъ“.

Политическите консултации за банковата криза се проведоха при президента Росен Плевнелиев на 29 юни 2014 г. - девет дни, след като КТБ затвори врата и бе обявена под специален надзор от БНБ. В срещата участваха тогавашният премиер Пламен Орешарски, председателят на Народното събрание Михаил Миков, управителят на БНБ Иван Искров и парламентарно представените формации. И досега се пази в тайна коя от партиите е защитавала по време на срещата идеята за въвеждане на банкова ваканция.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички