Борисов поиска и получи оставката на шефа на АПИ


Борисов поиска и получи оставката на шефа на АПИ
Снимка: БГНЕС

3342

Министър-председателят Бойко Борисов е поискал оставката на председателя на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Светослав Глосов при разговор тази сутрин. След срещата Глосов я е подал, става ясно от съобщение на правителствената пресслужба.

Причина за оставката е хаосът около електронните винетки и тол системата.

По-рано Глосов заяви, че до края на януари гражданите ще могат да купят електронна винетка от над 4500 точки в цялата страна. Той увери и че няма фалстарт на електронната система, а технически проблеми при въвеждането на нов и сложен продукт, които се отстраняват. "Правим анализ на проблемите и най-вероятно ще предявим претенции към изпълнителя, съгласно договора за неспазване на графиците. Глосов подчерта пред БНР, че досега не е платена и стотинка на изпълнителя на електронната система "Капш".

В момента гражданите могат да купят винетка по четири начина: от апарати за самотаксуване, сайта www.bgtoll.bg и мобилното му приложение, на каса в офисите на Областните пътни управления и на Мобилния оператор „А1“. Вече се продават винетки и на касите на „Еasypay”, като постепенно ще ги има в цялата страна. От следващата седмица поетапно ще се продават на каса и в големите вериги бензиностанции – „ОМВ“, „Петрол“, „ЕКО“, както и в клоновете на „Български пощи“. До месец ще започне и продажбата през банкоматите на БОРИКА.

Призив на Манолова

Междувременно омбудсманът Мая Манолова изпрати днес препоръка до Министерството на регионалното развитие и благоустройството и до ръководството на Агенция „Пътна инфраструктура“ с искане да бъде удължен гратисния период, в който шофьорите няма да бъдат глобявани за липса на електронни винетки.

По официална информация 15 януари е датата, до която водачите няма да бъдат санкционирани. Според Манолова обаче срокът е „несправедливо и некоректно определен“. Той трябва да продължи до момента, в който системата за продажба на е-винетки заработи, така че гражданите да не биват глобявани, ако не изпълнят законовите изисквания, не по тяхна вина.

Омбудсманът отбелязва пет основни проблема, които се дължат на лоша администрация, която „се оказа неподготвена и за огромно съжаление не реагира своевременно и адекватно на случващото се“.

Липса на пунктове за продажба на е-винетки на ГКПП, софтуерен проблем при апаратите за самотаксуване, изтеглени повече средства при банкови преводи при плащането им, липса на потвърждение при конвертиране на хартиен винетен стикер към е-винетка и нерегламентиран достъп до системата са слабостите, посочени в препоръката на Манолова, съобщиха от пресцентъра на институцията.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички