Борисов ще "изговори" темата за партийните субсидии на коалиционен съвет

Борисов ще изговори темата за партийните субсидии на коалиционен съвет
Източник: БГНЕС

Ще има коалиционен съвет и "ще ги изговорим всички тези работи". Това заяви премиерът Бойко Борисов от Брюксел, който подчерта, че е длъжен да се съобрази с коалиционните си партньори.

"С една седмица ще забавим решението, толкова години не е взето", продължи Борисов и подчерта, че ГЕРБ ще защитава предложението за 1 лев субсидия на глас, без да уточнява изрично или не ще има ли дарения от юридически лица без таван и дарения от държавни фирми. И обяви за "ревност" предложенията кой колко пари да изхарчи за детски градини, за по-ниско ДДС за храни, учебници, лекарства. "По-малко са предложенията как да съберем повече приходи в държавата", уточни той.

Припомняме, че Валери Симеонов засегна темата в официална позиция на НФСБ относно партийните субсидии, настоявайки, че сега говоренето в един глас с ДПС е популизъм, а имало предвидени такива мерки в коалиционната програма. "Ние обаче сме се подписали под един документ, наречен "Програмни приоритети", където ние искахме да има промяна, понижаване на ДДС за различни стоки, тъй като смятаме, че това е правилният ход за облекчаване на сравнително тежкото положение на най-нисшите социални слоеве", каза Симеонов. По думите му това не е било прието. Нещо повече – след тежки преговори в коалиционното споразумение е записано, че ставката за ДДС по време на управлението на ГЕРБ и "Обединени патриоти" няма да бъде променяна.

Лидерът на ГЕРБ не се съгласи, че днешното отлагане на второто гласуване в пленарна зала за субсидиите е фиаско. И повтори, че "2,5 милиона гласуваха за 1 лев". "Те са царе на такива думи - в края на краищата затова толкова години съм премиер, защото те винаги са отгоре", обърна внимание и на БСП министър-председателят.

Борисов се закани и да бъде изготвена графика, която да покаже кои години от Прехода са изгубени за България.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.