Борисов заговори за премахване на ДДС върху книгите, Горанов не е съгласен

Борисов заговори за премахване на ДДС върху книгите, Горанов не е съгласен
Източник: БГНЕС

Министър-председателят Бойко Борисов лансира днес в Народното събрание идеята за премахване на ДДС върху книгите, но без да се разширява обхвата и с други стоки, предаде БНР.

„По въпроса за книгите отдавна го обмислям с Горанов. Там можем да направи да няма данък, защото образованието винаги ни е било приоритет. Това е дето се вика, капчица в морето, данъкът върху книгите. Останалото - мляко, месо, предлагат вече и пиенето, и цигарите, и всичко, което на човек му се яде и пие, да е без пари. Защо за толкова много години управление на БСП и ДПС по отделно, заедно, не направиха това?“, коментира премиерът.

Финансовият министър Владислав Горанов обаче заяви, че подобна политика е неприемлива за финансовото ведомство.

„Аз уточнявам, че такова решение няма и че ще се води тепърва дебат. Уточнявам, че принципната позиция на Министерството на финансите винаги е била политиката да се прави през разходната част на бюджета, а не през приходите. В този смисъл позицията на финансите е, че подобна тема не следва да се обсъжда и съм готов да се обзаложа с всеки един от вас, че в момента, в който се намали данъкът върху добавената стойност върху нещо, гарантирам ви, цените няма да паднат. Единствено натискът върху фиска ще се увеличи, защото ще загубим постъпления“, каза министърът.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.