Борисов: Ако сме искали да пазим редник Киро и Райън, нямаше да водим дела

Борисов: Ако сме искали да пазим редник Киро и Райън, нямаше да водим дела
Източник: БГНЕС

Ако някога сме искали редник Киро или редник Райън да пазим, нямало е да заведем дело срещу KGM Maritime Shiping AD. Това каза министър-председателят Бойко Борисов в началото на правителственото заседание.

„Искам да припомня, че на 6 юли 2017 г. това правителство одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерство на икономиката за 2017 г. в размер на 2,4 млн. лв. за заплащане на дължимата държавна такса за предявяване на иск за отмяна пред Върховния касационен съд на основание чл. 47 от Закона за международните търговски арбитражи на арбитражно решение от 30 март 2017 г. на Арбитражния съд на БТПП към Kей Джи Меритайм Шипинг АД (KGM Maritime Shiping AD). Ако някога сме искали редник Киро или редник Раян, или който и да е да пазим, нямало е да заведем тези дела”, заяви премиерът, цитиран от "Фокус".

Поводът за изявлението е спорният законопроект за приватизация и следприватизационен контрол, на който вчера президентът наложи вето. От Парламентарната група на ГЕРБ съобщиха, че ще подкрепят мотивите на държавния глава. Заради промените обаче ГЕРБ бе обвинена в лобизъм, тъй като те облагодетелстват бизнесмена Кирил Домусчиев и брат му.

Случаят предизвика спор в коалицията, след като през април 2017 г. Арбитражният съд при Българската търговско-промишлена палата излезе с решение, с което позволи договорът за приватизация на Българския морски флот (БМФ) да бъде променен. По този начин бе създадена опасност приватизационните договори да могат да бъдат променяни по всяко време, въпреки че е забранено по закон.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.