Борисов: Балканският полуостров може да замести Великобритания в ЕС


Борисов: Балканският полуостров може да замести Великобритания в ЕС
Снимка: БГНЕС

2623

Мониторинговият доклад за България ще бъде много положителен. Естественото място на България е Шенгенското пространство. Това заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер по време на пресконференция след среща на българското правителство с Колегиума на европейските комисари.

Говорейки по темата "България в еврозоната" Юнкер обяви и, че се възхищава на финансовите резултати на България, защото публичният ни дълг е 29% от БВП, което е отлично постижение. Надявам се до края на годината да сме разгледали темата за влизането ни в еврозоната, в чакалнята на валутния съюз, уточни и българският премиер Бойко Борисов.

Българското председателство

Балканският полуостров има редкия шанс да може да замести излизащата от ЕС Великобритания. Сега е моментът. Това каза българският премиер Бойко Борисов по време на съвместна пресконференция с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.

По думите на Борисов този регион може да стане неизменна част от Европа от гледна точка "инфраструктура". Ако изградим жп линиите, магистралите, ще има възможност за присъединяване, подчерта българският министър-председател, визирайки и държавите от Западните Балкани, които, евентуално, тепърва ще се присъединят към Европейския съюз.

Специално за Западните Балкани обаче Юнкер посочи, че в момента не изглежда някоя от държавите в този регион да е готова за влизане в ЕС, но не бива перспективата да бъде изоставяна.

От думите на Борисов стана ясно, че днес (8 ноември) е говорено и за кохезионните фондове, и за енергийния съюз, където нямало никакви противоречия с Брюксел. Българският премиер повтори отново, че е "изключително голям радетел" да се изяснят параметрите на Европейски военен съюз и трябва да е ясно къде ще бъдат дислоцирани отбранителните линии - откъде ще дойдат заплахите, кой ще ни нападне, за да има усилване на отбраната по тези граници. Този въпрос ще се дискутира и по време на нашето председателство, каза лидерът на ГЕРБ. В понеделник, 13 ноември, ще има подпис на ниво министри по отношение на въпросите на отбраната, уточни Борисов.

Юнкер се включи с кратката реплика, че България не потребява сигурност, а я осигурява. Той призова всички държави в региона на Балканския полуостров да последват този пример.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички