Борисов: България не е риск за еврозоната


Борисов: България не е риск за еврозоната
Снимка: БГНЕС

2927

България не е риск за еврозоната и заслужава да бъде в „чакалнята“, защото отговаря на всички критерии за това. Това подчерта министър-председателят Бойко Борисов на среща с председателя на Европейския съвет Доналд Туск в Естония.

Премиерът изтъкна добрите макроикономически показатели и отбеляза, че 2016 г. е първата фискална година с отчетен излишък след 2008 г. Той посочи също, че страната ни е трета след Естония и Люксембург с най-нисък държавен дълг като относителен дял от БВП. Борисов отбеляза ръста на българската икономика, на инвестициите и строителството у нас, развитието на бизнеса и значителния спад на безработицата, както и категоричната борба с контрабандата, съобщиха от правителствената пресслужба.

Премиерът категорично заяви, че България ще работи за постигане на градивни компромиси по всички важни теми за Европейския съюз. „Страната ни ще разчита на открит и партньорски диалог с всички държави-членки на Съюза по време на българското председателство“, подчерта Борисов.

По време на разговора с Доналд Туск българският министър-председател ясно подчерта, че по отношение на политиката към Западните държави очаква ясна перспектива, а не празни обещания. „България, заедно с другите държави-членки на Европейския съюз, е чудесен медиатор и може да помогне за повече близост и разбиране между Балканите и Съюза“, допълни Борисов.

Пълна подкрепа за приоритетите на България даде Доналд Туск пред българския премиер. „България е лидер и аз виждам усилията, които лично ти полагаш. Аз ще бъда зад теб и можеш да разчиташ на мен за всичко както по време на председателството, така и за влизането в „чакалнята на еврозоната“, заяви председателят на Европейския съвет.

Премиерът Бойко Борисов благодари на Доналд Туск за съгласието му за организиране на Среща на върха на лидерите от ЕС на тема „Западни Балкани“ в София по време на нашето председателство. Той изрази готовността на нашата страна да започне разговори за подготовката на срещата с екипа на Туск и Секретариата на Европейския съвет, както с всички комисари, чиито ресори имат отношение по темата за политиката на Западните Балкани.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички