Борисов: България ще получи покана за чакалнята на еврозоната през юли

Борисов: България ще получи покана за чакалнята на еврозоната през юли
Източник: Getty images/Guliver

През юли 2019 г. ще получим покана за чакалнята на еврозоната. Тогава ще падне и мониторингът по Механизма за сътрудничество и проверка. Това заяви премиерът Бойко Борисов на бизнес форум.

"Имаме три неща да изпълним. Имаме прекрасна среда за инвеститорите. Инфраструктура, която се гради", добави той, цитиран от БГНЕС.

По думите му страната ни е изпълнила абсолютно всичките си ангажименти към ЕС.

За бизнеса е важно стабилни данъци, огромен фискален резерв, гарантиран чрез МВФ евро - лев. За Шенген не съм сигурен, защото има една или две държави, които са егоисти. Чисто егоистично тези държави пазят интереса на своите народи, затова и ние го отнасяме в случая, България и Румъния. По море няма да са прави, ако не ни пуснат, отбеляза още Борисов. Той уточни и че външният дълг ще продължава да пада.

За Brexit министър-председателят коментира, че всички чакаме 12 април. "Колкото и да изглеждаме оптимисти, строят митници, назначават служители, подготвят се КПП-та и всички наши министерства се готвим за Brexit без договор. Последиците ще са много тежки за всички. Понеже Германия винаги плаща сметките, затова предполагам, че и канцлерът най-много се тревожи", допълни той.

По отношение на икономиката премиерът каза, че от 2009 г. насам икономиката започва да бълва и да работи. „И е така във всички сфери. В тези данни наша намеса няма. Организацията на Велев отчита спада на сивата икономика, имаме изсветляване на икономиката. Вчера четох изказване на моя приятел Вучич, сърбите са много по-емоционални от нас, ние сме малко по-хладни, имаме дисциплина, да не правя други сравнения, защото си имаме характер. Ние полагаме също огромни усилия и имаме най-ниския външен дълг, финансова дисциплина години наред поддържана. ЕЦБ каза, че няма проблеми в България, няма какво да дискутираме, обясни още Борисов.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.