Борисов: Чакам ден, в който президентът да не повтаря казаното от Корнелия Нинова

Борисов: Чакам ден, в който президентът да не повтаря казаното от Корнелия Нинова
Източник: Министерски съвет

Нали ме питахте вчера (19 септември)? Аз просто чакам ден, в който президентът не е повторил нещо, казано от Корнелия Нинова. Има една ясно изразена позиция на България – в Европейския парламент, от евродепутатите на ГЕРБ и на "Обединени патриоти" - срещу санкции и задействане на чл. 7 в Договора на Европейския съюз. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на заседанието на Европейския съвет, което се провежда в Залцбург, предаде Actualno.com.

Според Борисов в случая се показало раздвоението на Корнелия Нинова, която на думи подкрепяла Орбан, но иначе евродепутатите на БСП гласували "за изхвърлянето на Унгария" (бел. ред. - "за" гласуваха само петима от седемнадесетте български представители – Филиз Хюсменова, Илхан Кючюк и Искра Михалова от ДПС, Сергей Станишев от БСП и Светослав Малинов от ДСБ). Къде е двойната политика, иронично попита Борисов. И добави, че не се сърдел на президента и г-жа Нинова, която стигнала до "зам.-министър", а държавният глава бил и де факто служебен премиер, затова можело да не разбират какво значи оперативно заседание на Министерския съвет.

Разработваме стратегия – ако един ден, някога, се стигне до тази санкция (бел. ред. - отнемане на право на глас по чл. 7), какво да правим. Иначе щеше ли да ме целува тук Виктор Орбан, продължи в типичния си духовит тон Борисов що е то оперативно заседание. Премиерът уточни: "Ако някога, когато се задейства подобно процедура, ние като правителство ще застанем на страната на Виктор Орбан. И добавих, че той също трябва да направи крачка назад - с университета (бел. ред. - на Джордж Сорос) и с някои от зелените организации Да, по смисъл на правилника няма правна стойност, но има морална стойност".

Няма такава точка в Европейския съвет – за Унгария, не се говори дори в кулоарите. Ние в България явно се вълнуваме повече за Унгария, без да има тема за Унгария, а тук говорим за Brexit. Това е много важна тема, там живеят българи и искам да ги защитим. Днес с колегата Ципрас обсъждаме как при пожари и природни бедствия да си помагаме бързо и ефективно, добави Борисов. Той не пропусна да каже и как британският премиер Тереза Мей говорила за случая "Скрипал", което също видя като по-важна тема от темата за Унгария.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.