Борисов: Чакаме ЕК да ни разреши директна тръба за газ от Русия


Борисов: Чакаме ЕК да ни разреши директна тръба за газ от Русия
Снимка: БГНЕС

2569

Министър-председателят Бойко Борисов обяви, че чака писмо от Европейската комисия, в което да се разреши отсечка от проекта за газопровод „Турски поток“ да идва директно към България, за да не бъдем зависими от Турция.

„Казах им (на Европейски съвет - бел.ред.), че аз ще си подпиша в лицето на министерството на енергетиката пътната карта за 15,7 милиарда куб.м. газ да влизат по „Турски поток“ в България. Сега чакам писмо от Европейската комисия дали ще ми разрешат да започнем преговори и за директна тръба към България, защото докато течаха тези процеси, всъщност, целият регион стана зависим от Турция. Сега при тези отношения между Европейския съюз и Турция можем да си задаваме много риторични въпроси, кое е по-добре и кое е по-зле“, каза премиерът Борисов по време на годишната среща с посланиците на България в чужбина, предаде БГНЕС.

Газопроводът "Турски поток" замени "Южен поток", който трябваше да доставя газ директно за България по дъното на Черно море. В началото на май тази година започна строителството на първата отсечка от "Турски поток", която е с капацитет 15,7 милиарда куб.м. газ. Общо за момента се планират да бъдат изградени две отсечки всяка с капацитет по 15,7 милиарда куб.м.

Първата тръба ще доставя директно "синьото гориво" от Русия за Турция, което ще направи излишна доставката му през Украйна и България. Предвижда се тя да бъде построена през 2019 г. С това Русия ще прекрои газовата карта на Балканите.

В същото време Москва планира и втората отсечка от "Турски поток". За момента се смята, че тя ще отиде директно за Турция, а от там природният газ ще влезе в Европа или през България, или през Турция. Шансовете на България да получи тези 15,7 милиарда куб.м. газ значително се увеличиха през последните месеци. Страната ни получи косвена подкрепа от Сърбия, Унгария и австрийския гигант OMV, които поискаха газопроводът да минава пред нашата страна.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички