Борисов: Икономиките със суперкомпютри рязко ще задминат останалите

Борисов: Икономиките със суперкомпютри рязко ще задминат останалите
Източник: БГНЕС

Неслучайно водещите икономически сили в света Япония, САЩ притежават суперкомпютри. Неслучайно от там започна да се говори за градски транспорт, авиотранспорт без човешка намеса в него. Това може да се прави само със специална инфраструктура. Това заяви премиерът Бойко Борисов на международна конференция под надслов "Формиране на дигиталното бъдеще на Европа: Високопроизводителни изчисления за научни и промишлени приложения в изключителен мащаб", предаде БГНЕС.

Доволен съм от решението на ЕК да вложи 1 млрд. евро за подготовката на Европа за тази изключително конкурентна среда в тази сфера, защото на много места бяха демонстрирани автомобили без шофьори, но разбирате каква мощна процесорна система трябва да ги управлява – целия трафик, а в момента всичко това е далеч от тази реалност. В сферата на сигурността всеки ден се сблъскваме с кибератаки, дори със сегашните ни системи не можем да осигурим надеждна защита, не само в България, говоря за целия ЕС, подчерта Борисов.

За да развиваме своите технологии в сферата на сигурността, самата тя трябва да е защитена, иначе става проблем и дава възможност на терористите да правят чудеса в тази сфера, каза още премиерът. Той припомни, че България има своите огромни традиции в тази сфера и за това ѝ подобава да бъде част от тези държави и да участва активно.

Докато някои държави вече имат супермашини и суперкомпютри, технологии и космически програми, ние на Балканите тепърва правихме пречиствателни станции, за първи път строяхме магистрали, има още държави на Балканите, които нямат една цяла магистрала. Но имаме традиции, виждате Джон Атанасов, десетките деца, които се връщат със златни медали по математика и физика, така че имаме огромен потенциал. С водещото начало на Германия, Франция като високотехнологични можем да се обединим да вложим пари и да се върнем обратно до 4-ото място, където сме били, сега сме извън 10-то. В следващите години икономиките, които разполагат със суперкомпютри, рязко ще надминат останалите. За няколко години толкова промени станаха, които не сме си ги и представяли, коментира още Борисов.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.