Борисов: Искат да ни свалят заради намаления външен дълг


Борисов: Искат да ни свалят заради намаления външен дълг
Снимка: БГНЕС

3521

Искат да ни съборят правителството заради намалелия външен дълг. Това казва премиерът Бойко Борисов по време на седмичното заседание на кабинета, което се проведе на 7 ноември, сочи стенограмата от заседанието.

„Все пак аз съм заложил на 4,6% ръст и се надявам да го стигнем догодина. (По-рано днес ЕК прогнозира 3,8% икономически растеж за България за 2018 г. - бел.ред) Още повече, че тази година, за радост, нямахме такива наследства да плащаме като КТБ, като задълженията по американските централи, плащанията по „АЕЦ Белене“, така че за това си позволихме и повече пари за пенсии и заплати, за армията и полицията. Убеден съм, че догодина лятото с показателите, които ще имаме, можем дори да мислим за допълнителни неща. Но виждате, ние все пак като държава, която иска да влезе в чакалнята на еврозоната, се съобразяваме и показателите ни, особено бюджетният дефицит, следим да са балансирани“, обяснява Борисов.

От своя страна зам.-министърът на финансите (и бъдещ министър на здравеопазването) Кирил Ананиев допълва, че това, което е важно за догодина, е, че няма да имаме емисия на външен дълг, ще се намали с около 600 милиона дългът на държавата, с което ще отидем на 22,3% от брутния вътрешен продукт, което според него, е едно много добро постижение. „А в края на тригодишния период ще отидем на 20% от брутния вътрешен продукт, което ще ни нареди между второ и трето място, възможно е и второ място, сред страните членки на Европейския съюз“, посочва Ананиев, а премиерът отговаря: „Ето за това толкова искат да съборят правителството, затова, защото всичките тези дългове, това намаляване означава по-малко лихви към банките в света, които ни обслужват, носи и други предимства. Добри са ни резултатите. Догодина трябва да сме още по-добри.

Премиерът напомня, че и два месеца от тази година приходите са били с близо 200 милиона по-малко, по време на служебното правителство. „Финансов министър беше Ананиев, но премиер беше друг, така че виждате, има разлика и в това. Едни и същи могат и така, и така да работят“, добави той.

От стенограмата става ясно още, че 11,9 млрд. лв. е фискалният резерв на правителството и на българската държава. „Просто колегите да знаят, защото фалшивите новини са си фалшиви“, подчертава премиерът.

„Това са основните цифри. Вътре в самия материал има дадени данни за всички приходи, как се развиват разходите. Безспорно, в края на годината ще имаме засилено финансиране, което ще ни даде възможност в края на годината да завършим около балансираното бюджетно салдо, макар че по закон имаме дефицит от 1,4%, но ние ще завършим с балансирано бюджетно салдо“, отговаря Кирил Ананиев.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички