Борисов: Кристалина Георгиева е най-подходяща за шеф на ЕК, но няма подкрепа

Борисов: Кристалина Георгиева е най-подходяща за шеф на ЕК, но няма подкрепа
Източник: Правителствена пресслужба

Кристалина Георгиева е най-подходяща за председател на Европейската комисия, но няма достатъчно подкрепа. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти на влизане в залата за преговори за разпределяне на висшите постове в ЕС.

По думите на Борисов много хора са били против Геогриева, защото в миналото е напуснала поста (когато тя се кандидатира за генерален секретар на ООН и в крайна сметка загуби битката – б.р.).

„Кристалина Георгиева е изключително подходяща, трябва да се намерят достатъчно гласове да я подкрепят”, подчерта министър-председателят.

Борисов не скри, че не е щастлив от пазарлъка, който вече няколко дни поставя въпросителна върху посоката, в която ще тръгне ЕС. „Демонстрираме висша степен на прозрачност – както обичат да критикуват страните в Източна Европа, това го виждаме в пълния обем на тези консултации. Вече доста ни се подиграват, надяваме се, че днес ще има някакво решение”, коментира с ирония премиерът.

Може ли Мишел Барние да се окаже спасителната компромисна кандидатура? „Не съм чул тези дни неговото име да върви в т.натр консултации”, отговори Бойко Борисов. „Предложих Пленкович (хърватският премиер – б.р.) за председател на ЕК, сега всеки предлага”, с усмивка коментира той.

Според Борисов ЕНП държи мястото на председател на Еврокомисията да е на нейно, защото тя ѝ се полага като партия победител на евроизборите.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.