Борисов: Най-важна за свързаността на Европа е кохезионната политика


Борисов: Най-важна за свързаността на Европа е кохезионната политика
Снимка: БГНЕС

2400

Кохезионната политика е най-важната за свързаността на Европа. Това каза министър-председателят Бойко Борисов в началото на Конференция на високо ниво, посветена на Кохезионната политика на ЕС: Перспективи за конвергенция и устойчиви региони след 2020 г., предаде „Фокус“.

„Няма да говоря и за България. Всичко добро, което сме направили в последните години за над 20 млрд. лв., сме го направили по тези програми. Това дава възможност за повече инвестиции БВП, квалификация на хората, които упражняват труда си и разбира се свързаност между континентите. Ние сме на стратегическо място и инфраструктурата е изключително важна. То не е само в сферата на инфраструктурата както я познаваме, но в същото време и конкурентоспособност, дигитална, енергийна свързаност“, заяви Борисов. По думите му кохезионната политика може да събира доста сфери и политики на ЕС.

„Всички съжаляваме за решението на Великобритания да напусне ЕС и в следващата финансова рамка до 2027 г. липсват доста милиарди. В същото време Европа е амбициозна. Имаме още няколко важни теми – киберисигурност, дигитална инфраструктура, обща европейска отбрана, за която все по-често се говори. Не на последно място вследствие на войните – миграционната криза. Дни наред нашето председателство полага огромни усилия и за решаване на този въпрос – Дъблинският процес, това, което сме се договорили, да се намери някакъв разумен компромис“, допълни премиерът.

Той подчерта, че всеки следи международния обмен и вижда как десетки души на ден продължават да се давят, да страдат и всички имат една притегателна точка, наречена Европа.

„България не само стриктно си спази ангажиментите като външна шенгенска граница на ЕС, но имаме нулев миграционен натиск и споразуменията ни с Турция работят перфектно. В днешния ден, отчитайки тези нови предизвикателства, а те нито са нови, нито ще престанат, с решението на САЩ да излязат от ядреното споразумение с Иран и твърдата позиция на ЕС по темата, засичаме все повече мигранти и от Иран. Когато нещо предвещава война, нищо не може да спре хората да търсят по сигурно място за живот. Те живеят днес, ако се поставим на мястото на сирийците, иракчаните или либийците и си представим, че на нашите деца и внуци училището или болницата им са разрушени, как бихме подходили? Всеки ще търси място, където децата му да растат в мир. С мира като дума ще завърша и последния си прочит за ситуацията на Западните Балкани, защото тя много бързо може да се превърне в това, което беше преди 20 години – войната в Косово, масовите гробове“, поясни премиерът. Според него на Балканите всичко се случва много бързо и след това се пренася на европейския терен. „Включително имаме и военни, които са в Босна и Херцеговина, в Косовска Митровица. Какво може да даде перспектива? Разбирам, че за много от вас Балканите са много далечна тема. Вълшебната дума е свързаност“, каза още Бойко Борисов.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички