Борисов: Няма да се плащат неустойки за прекратените поръчки


Борисов: Няма да се плащат неустойки за прекратените поръчки
Снимка: БГНЕС

3082

Обществените поръчки са спрени по законен начин, затова за тях няма да бъда плащани неустойки. Това заяви днес премиерът Бойко Борисов от журналисти.

„За АМ „Струма” се е явила една фирма, която сега обжалва, но изобщо никога не се е занимавала със строителство. Предполагам, че това е отмъщение. Ние, законосъобразно, така както казва закона, сме спрели и чакаме да минат процедурите. По АМ „Хемус”, когато прогнозната скорост е 140 км/ч, радиусът на завоите е 5 км и тя се удължава. Когато между двете мантинели има 3 метра платно, тя става по-широка. Сега я събираме и това автоматично намалява скоростта от 140 км/ч на 120 км/ч. Вече няма да има нужда от тунели. Ще я направим и поне 100-150 млн. лв. ще ни останат”, посочи министър-председателят, цитиран от "Фокус".

По думите му поръчките са развалени, защото тези обекти могат да се изградят с по-малко пари. А администраторът, който е подготвил предложенията, вероятно няма да остане на работа. Припомняме, че по-голямата част от замразените поръчки бяха свързани с фирми на депутата от ДПС Делян Пеевски.

Борисов заяви още, че заедно с външния министър Даниел Митов са изпратили "послание" до ЕС, че ако гръцките фермери не се изтеглят от границата с България, ще бъде провалена срещата между Турция и ЕС в Брюксел. Благодаря, че правилно ме разбраха и вчера се изтеглиха.

"Надявам се повече да не си го помислят, защото явно само този инструмент работи. Когато една държава не се яви или не упълномощи друга, не може да се проведе Съветът. Нашите съседи да знаят, че това им е било за последно. В момента, в който границата отново бъде затворена, ще изпратим писмо, че няма да участваме в Съвета", посочи премиерът.

Той посети все още ремонтиращата се бъдеща сграда Софийския районен съд (т.нар.военно НДК), където дейностите приключват в края на месеца. А след това започват процедурите по обществени поръчки за обзавеждане. Ще са нужни около 8 милиона лева за мебели и техника, казаха главният прокурор Сотир Цацаров и председателят на съда Методи Лалов.

Финансовият министър Владислав Горанов заяви, че сумата от 8 милиона лева (малко над 5 милиона за съда и малко над 2 милиона за прокуратурата) ще бъде дискутирана допълнително. Няма да е безкритично, допълни той, като добави, че 8 милиона му се вижда висока сума.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички