Борисов: Папата каза да продължим да правим мостове и магистрали


Борисов: Папата каза да продължим да правим мостове и магистрали
Снимка: БГНЕС

2991

"Останах много доволен, защото сте един здрав народ. Благодаря ви, че се стремите да поддържате добри отношения със съседните страни, да изграждате мир, мостове". Това е казал папа Франциск на министър-председателя Бойко Борисов, който го изпрати на летище София, съобщиха от правителствената пресслужба.

Премиерът Бойко Борисов благодари на Негово Светейшество папа Франциск за това, че посети страната ни и подчерта, че България ще продължава да работи за мир в региона. 

"Добрият съсед е повече от роднина" - казваме в България. Народът се радваше, видях го", посочи министър-председателят.

"Продължавайте да изграждате мир, сейте добро". С тези думи завърши срещата между Негово Светейшество папа Франциск и министър-председателя Бойко Борисов.

След изпращането премиерът заяви пред журналисти, че благодари на всички стотици, участвали в посрещането на папата и се извини на онези, които не харесват папа Франциск, както и за тежкия трафик по време на посещението му. 

"Призивите си за мир папата ги прави във всяко кътче на света, най-вече с отношението към децата, мисля, че беше добро впечатление. Най-силното послание, което той отправи от София е мирът", заяви Борисов. 

"Продължавайте да правите мостове и магистрали на Балканите, бяха последните му думи към България", добави Борисов.

"Доста неща каза, но в негово лице имаме един приятел на България и то голям... Когато три дни се разхожда из България - това са добри резултати," допълни още премиерът. 

Той допълни, че България винаги е била отворена към мигрантите: "Ние винаги сме били такива, векове наред и винаги много ясно съм разграничавал хората, които бягат от войните... Нашата история е такава, че така сме бягали и ние, така са ни приютявали преди векове и нас... Тези войни ги правим ние, ние от съюзите, в които сме."

На въпрос как ще коментира отсъствието на представители на българската православна църква по време на молитвата за мир Борисов каза:

"Аз в Божиите работи не се бъркам. Господ е назначил и папата, и патриарха. Така е преценил, така е сторил. На мен лично ми беше много приятно да видя да целува кръста на нашия патриарх. След като това са решили... това е тяхно решение."

"Съжалявам, че Сергей Антонов изстрада толкова много от една световна конспирация, която няма нищо общо, но така или иначе този атентат се свързваше с България години наред.", заяви още министър-председателят. 

Светият отец беше на Апостолическо пътуване в България между 5 и 7 май. Днес то ще продължи в Република Северна Македония.

Папа Франциск ще посети Скопие. Денят в столицата на Северна Македония е обявен за неработен заради големия интерес от посещението. Очакват се над 15 000 души на площада.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички