Борисов: С пари от бюджета няма да строим „Белене“


Борисов: С пари от бюджета няма да строим „Белене“
Снимка: БГНЕС

5325

За АЕЦ „Белене”- някои считаха, че руснаците блъфират, че са произведени реакторите - не, не са - те са произведени и вече са на площадката. Ние, всъщност, имаме стока за над 3 млрд. и ясно е, че с пари от бюджета няма да строим централата.

Това заяви премиерът Бойко Борисов, цитиран от БГНЕС.

„Единственият вариант минава през публично-частно партньорство или приватизация на проекта с някакво държавно участие, в зависимост от това какво ще кажат експертите. Не случайно сме го дали на БАН, за да няма никакви спекулации кой, как и защо го е решил. Каквото ни предложат, ще го дадем на обществеността“, поясни Борисов. Но е факт, че заради недалновидната политика на някои преди нас се озовахме с такива скъпи реактори, добави той.

Припомняме, че по-рано в ефира на БНТ енергийният министър Теменужка Петкова изрази същата позиция по казуса с АЕЦ "Белене".

За газовите коридори - за европейския газов хъб, финасиран от ЕК към момента, ще съберем газ от много източници- „Хан Аспарух”, „Галата”, „Терес”, интерконектора с Гърция, не на последно място- договорения азерски газ, и руски газ. Просто си изпълняваме ангажимента, подписваме и си пълним „газовата кошничка” с тези възможности, разширяваме си нашата газопреносна система, за да може по всички изисквания на ЕС, спазвайки Третия либерализационен пакет, да превозваме газ, на който от всичките тези източници пожелае, посочи Борисов.

 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички