Борисов: Стоим зад субсидия от 1 лев

Борисов: Стоим зад субсидия от 1 лев
Източник: Правителствена пресслужба

ГЕРБ продължава да стои зад субсидия от 1 лев. Като парламентарна република, ако бъдем поканени, а ние сме поканени от "Обединени патриоти", сме готови да говорим за Закона за политическите партии. Това заяви премиерът Бойко Борисов след срещата на т.нар. "голям коалиционен съвет", предаде БГНЕС.

Попитан за продажбата на ЧЕЗ, Борисов каза, че като премиер не коментира. "Нека независимите регулатори си свършат работата", допълни Борисов.

Припомняме, че на 20 юни бюджетната комисия прие намаляване на партийната субсидия от 11 лева на 1 лев с приетите за второ четене промени в Закона за Държавния бюджет. В преходните и заключителни разпоредби се направиха промени в Закона за политическите партии и се регламентира нов източник за финансиране на партиите - дарения от юридически лица, еднолични търговци и физически лица.

Тогава стана ясно и, че няма да има забрана за дарения към партиите от фирми, печелещи държавни поръчки, концесии или такива с държавно участие, след като още вчера ГЕРБ и ДПС се договориха на среща на парламентарните групи да има "отворено финансиране". До 2009 г. тези дарения бяха разрешени от закона, отбеляза председателят на комисията Менда Стоянова и уточни, че след извършената промяна в закона тогава се увеличи държавното финансиране на 12 лева на глас и се премахна възможността да се правят такива дарения към политическите партии, а за даренията от физически лица имаше таван от 10 000 лв., годишно.

Запитана защо няма забрани за дарения от фирми, печелещи държавни поръчки, концесии или такива с държавно участие, Стоянова заяви: "Ние сме записали "юридически лица и еднолични търговци", а фирма с държавно участие, за да направи каквото и да е дарение трябва да има решение на нейния принципал, а принципалът на държавните дружества се знае кой е. Всеки има право. Само че с този публичен регистър може да се види - и в публичния регистър на обществените поръчки и публичния регистър за даренията кой кой е".

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.