Борисов: "Турски поток" не се бави, спазваме правила


Борисов: "Турски поток" не се бави, спазваме правила
Снимка: БГНЕС

4974

Всеки има право да търси алтернативни трасета. Ние търсим алтернативна диверсификация. Сигурно чисто политически не им е приятно, че България е лоялен и силен член на НАТО и Европейския съюз.

Това заяви премиерът Бойко Борисов в ефира на предаването "Лице в лице" по bTV по повод думите на държавния глава на Руската федерация Владимир Путин, че София умишлено бави реализацията на газопровода "Турски поток", което може да накара Москва да потърси алтернативни трасета.

"България спазва процедурите на Европейския съюз. Ние не сме нито Сърбия, нито Русия, нито Турция, където ръководителят (на държавата) казва: тази фирма да отиде да строи. При нас се направиха процедури и конкурси, одобрени от Европейската комисия, а трасето е с 1 млрд. лв. по-евтино от това на "Южен поток", обясни премиерът.

Борисов предположи, че може би информацията на президента Путин е стара. И посочи, че вече са изградени 140-150 км от трасето, а строителните дейности вървят с пълна пара, като се строят по 5 км на ден.

Българският премиер припомни откритите модерни компресорни станции в Странджа и инспекцията край Оряхово, в която е участвал и сръбският енергиен министър. Късно започнахме, защото изпълнявахме препоръките на Европейския съюз, посочи Борисов.

Строим Балкански поток и интерконектора с Гърция и догодина по това време ще имаме алтернативи за всякакъв газ във всички посоки. Когато имаме такива газови магистрали, това ще е най-бързата и добра алтернатива и за руския газ, ще е възможност за диверсификация и на Румъния, и на Украйна. 

Имаме твърди гаранции от Европейската комисия, а вече и от САЩ, че страната ни е газоразпределител, което е приемливо за всички, посочи Борисов.

Борисов каза, че Путин е добре дошъл да види с каква скорост се строи трасето. По думите му страната ни спазва всички процедури и затова е сигурно, че ще го построи. Как ще го бавим?, риторично попита той.

Министър-председателят изрази скептицизъм, че сърбите ще го построят по-скоро от нас. Той разкри, че президентът Путин официално е поканен да посети България догодина.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички