Борисов: Въвеждането на евро в България ще дисциплинира банковия сектор


Борисов: Въвеждането на евро в България ще дисциплинира банковия сектор
Снимка: БГНЕС

4139

Влизането на България в еврозоната ще дисциплинира банковия сектор. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на 13-ата годишна среща на бизнеса с правителството.

„От една година се занимаваме с изтребители, а не с доходи и с това, което ще докара просперитет на хората“, заяви Борисов още в началото на изказването си.

Според премиера темата за въвеждането на еврото като официална валута в страната е изключително важна, а в нея влизат и възможните ефекти от това върху държавата, потребителите и бизнеса.

„Критиците към присъединяване на България към еврозоната казват, че щели да се вдигнат цените. Да де, но държавите, на които искаме да приличаме, всичките са с евро. Второ – бих задал контра въпрос. Кои се плашат от въвеждането на еврото и защо? В Банковия съюз и еврозоната нито централните банки, нито банките в съответната държава могат да си позволяват волности. Защо ни страх тогава да дисциплинираме този сектор? Той е толкова важен за всеки един от нас“, категоричен е премиерът.

Той подчерта, че присъединяването на страната ни към еврозоната ще доведе до редица благоприятни ефекти, сред които по-ниски лихви по кредите, стабилна банкова система и много други.

„Ние, и като партия, и като правителство подкрепяме този път. Дисциплина, сигурност, прозрачност. И срещу пране на пари, и срещу лоши кредити, както и всички останало. Президентът на Франция Макрон какво ни каза: „Когато се в този „клуб“ ние сме сигурни, че в България всичко е добре, като банкова система“, каза още Борисов, изразявайки задоволство от оценката на зам.-председателя на ЕК Валдис Домбровскис (на снимката вляво), който даде положителна оценка за това, че страната се движи добре по пътя към еврозоната.

Според Борисов има много възможни сценарии за развитието на Европа, а в момента е модерно да се говори срещу европейската бюрокрация, която според мнозина е раздута и работи тромаво. „Ако някой с малко опит в управлението седне и се замисли как може да координираш 28 държави, всеки със своите интереси и проблеми, без тази администрация, аз не си го представям“, смята Борисов.

Той допълни още, че страната ни се възползва максимално от европейската солидарност и по времето на управлението на ГЕРБ е работено с всички еврофондове, без нито един от тях да бъде спиран. Нашите показатели са едни от малкото в Европа, които показват дисциплина и това се отчита“, категоричен е премиерът.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички