Борисов: За еврозоната водим спокойни и тихи преговори


Борисов: За еврозоната водим спокойни и тихи преговори
Снимка: БГНЕС

2998

Непрекъснато променят условията, както за Шенген, за чакалнята за еврозоната, все нови и нови критерии. Това каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов, след като взе участие в конференция за сближаване на заплатите в Европа.

„Подготвили сме всичко, водим работните срещи, така че ще подадем тогава, когато има ясни условия. Нямаме срок, искаме да се подготвим добре, за да може да го направим така, както трябва. Имам притеснение, че когато се променят условията, внасяш едни документи, каквито са досега, те ти искат други. Или казват: „предварително ще влезеш в банковия съюз, пък след това в чакалнята“, коментира Борисов и отбеляза, че това досега не го е имало. „Затова сега водим спокойни, тихи преговори. Банкерите обичат да се водят тихи преговори и се надявам да имаме решение“, посочи той, цитиран от "Фокус".

Попитан за заплатите и за това, че според синдикатите 200 години ще са необходими на Източна Европа, за да догони Западна, премиерът заяви: „Това може на някой конгрес на БСП да зададете този въпрос. Не сме само 45 години назад заради тяхното управление, а и в страни. Така че това е в рамките на историята. Иначе, от началото на този мандат правителството е вдигнало с 12% заплатите – 11,8% някъде. Вие сте свидетели, защото с постановление помогнахме и на армията да се повишат заплатите, и на полицията, и на охраните на затворите, и на Софийския университет с 10 млн. лв. повече, на БАН допълнителни 15 млн. лв. за учени, учителските заплати, до 300 лв. пенсиите. Огромни пари се дадоха и то веднага се отразява и на доходите“.

По повод вота на недоверие, който днес бе дискутиран в парламента, Борисов заяви, че с него БСП искат да саботират европредседателството.

„Проваляйки се като европредседатели, това щеше да бъде и достатъчен повод да ни се иска тогава оставката и то абсолютно резонно. Знаете как почнахме с НДК, с провокации, пък се оказа, че съдът ги оправда на практика. Но това си е парламентарна практика, това е записано в Конституцията. Искат вот, дават вот. Парламентарните групи се защитават. Те го правят само за да може да покажат още веднъж, че ги е яд, че европредседателството е успешно“, коментира Борисов.

„Не мога да си обясня да ми се тълкуват думите по този начин от г-жа Нинова, че съм признал, че границата не се пази добре. Още от управлението на БСП, когато дойде след това и бежанската вълна, завари ни след това и нас, и тях неподготвени. Тогава те започнаха 30 км ограда, ние още 200 км направихме. Командировахме полиция, повече армия, сменихме законите. Англичаните ни даряваха джипове, че нямахме тогава. Впоследствие извоювах 150 млн. евро от ЕК за нашата граница“, допълни той и отбеляза, че се е купила много техника, автомобили и всичко необходимо.

„Под наш натиск подписахме споразумението с Турция. Направихме Среща на върха ЕС-Турция във Варна. Като видите графиките, сега цифром и словом, защото защитаваме и гръцката граница, са няколко десетки, които са преминали и то през официалните КПП-та и са отишли към Германия, Франция и Австрия. Признал съм това, което всички знаете. Дето се вика, ние сме атакували БСП, че не пазят границата, когато бяха в мандат по времето на Орешарски“, каза още Бойко Борисов.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички