Борисовата градина е застрашена от застрояване


Борисовата градина е застрашена от застрояване
Снимка: Визия за София

9155

Последен ден за общественото обсъждане на новия план на Борисовата градина в София. Притесненията обаче са, че се предвижда строителство най-големия градски парк в столицата.

Един от най-големите критици на плана е общинският съветник от ДСБ Марта Георгиева. Пред bTV тя обясни, че в проекта на архитект Атанас Ковачев се предвижда сериозно строителство, въпреки заявката на кмета на София, че такова няма да има.

"Разгърнатата застроена площ е сериозна. Спряхме на 10 000 кв./м, а не сме открили всички обекти, които се предвиждат, тъй като има опит те да се прикрият”, поясни Георгиева.

Тя даде пример с климатичното училище, за което проектът предвижда да се построят три сгради на два етажа на място, където в момента има гора.

По думите на общинския съветник от ДСБ се предвиждат и нови административни сгради, музей, културен център на три етажа, ресторант, игрища, паркинги и други.

Според общинския съветник от БСП Альоша Даков предлаганият устройствен план на Борисова градина е изключително необходим, тъй като паркът трябва да се съхрани.

„Проектът за климатичното училище е по-скоро елемент от миналото на парка и няма логика да бъде изграден такъв нов обект. Още повече, че някогашната му функция едва ли може да се изпълни в момента”, на мнение е Даков.

Според него планът има нужда да бъде преработен в посока по-добра достъпност на хора с увреждания. Да се изградят специални алеи на хора със зрителни проблеми, на площадки за деца с двигателни проблеми – нещо, което в момента липсва в плана.

Що се отнася до спортната инфраструктура Альоша Даков е на мнение, че тя трябва да бъде съхранена и модернизирана.

„Това е най-консервативният проект и с изричната задача към проектантския екип да не се допуска ново строителство. Идеята за климатичното училище не се подкрепя от кмета на София. Предстои да се обсъди темата с всякаква форма на ново строителство”, коментира Лорета Радева, общински съветник от ГЕРБ.

Според нея е нужен подземен паркинг при бул. „Драган Цанков”, защото натоварването в буферните зони на парка е голямо.

По думите ѝ през годините от Борисова градина са отнети терени и нарече „политически цинизъм” тези партии в момента „да бият камбаната”.

На 26 юни ще бъде същинското обсъждане на плана. До 19 юни гражданите на София имат възможност да се запознаят с него. Той е публикуван в сайта на Столична община.

 

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички