Брашното със средно качество поевтиня с 4%

Брашното със средно качество поевтиня с 4%
Източник: iStock/Guliver

В сравнение с миналата година цената на брашното със средно качество е намаляла с около 4%. Това заяви  Иво Бонев, председател на Съюза на хлебопроизводителите и сладкарите – Варна, пред "Фокус".

Той припомни,че пшеницата е борсова стока и се котира на световния пазар. „Нейната цена е пазарна, ясна е каква е и независимо, че наистина тази година реколтата е доста висока, включително и в България и хлебната пшеница е значително по-голяма като дял, но за сметка на това във Франция реколтата е компрометирана. Когато говорим за пшеница и за зърно, е по-правилно този въпрос да се отнесе към зърнопроизводителите, тъй като ние като производители на хляб всъщност работим с брашно, а не със зърно”, подчерта Иво Бонев.

По думите му цените на брашната не са претърпели някакви значителни корекции през последната година. „Общоползвателното брашно или брашното със средно качество като цена се движи някъде около 620 – 630 лева за тон, при някъде около 660 лева за тон миналата година. Тук разликата е някъде между 3 и 5%, не повече, в цената на брашната. При специалните брашна, които се използват за закуски, баници и погачи, цената е около 980 – 1 000 лева на тон. Там също разликата е дори още по-малка в сравнение с миналата година”, посочи още Бонев.

Според него, имайки пред вид тези числа, е очевидно, че след като основната суровина на хлебопроизводителите е брашното и тя не е претърпяла някакви сериозни промени, не се очаква и цената на хляба да претърпи такива.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.