Бразилия - убийства на всяка крачка


Бразилия - убийства на всяка крачка
Снимка: Getty Images/Guliver

3261

През 2017 в Бразилия са убити близо 64 000 души. Сега президентът иска разхлабване на закона за оръжията. А министърът на отбраната настоява от полицаите да не се търси отговорност за убийства. До какво ще доведе това, пита "Дойче Веле".

Сао Гонсало се намира само на 25 км от Рио де Жанейро. Дълго време градът бе същински оазис - там човек спокойно можеше да отглежда децата си или да си бъбри през оградата със съседите. Само че от няколко години насам това се промени.

От Рио де Жанейро до Сао Гонсало

През 2018 година положението се влоши толкова сериозно, че се наложи държавата да се намеси по-сериозно. Мерките, които тя предприе обаче, само допълнително влошиха обстановката. Само през първите 5 месеца от въвеждането им, в Сао Гонсало беше регистриран ръст на изнасилванията с 48%, а кражбите на товари от кораби на пристанището скочиха с цели 52% - според неправителствената организация Observatorio da Intervencao (Intervention Monitoring Center).

Между 2013 и 2016 година Рио де Жанейро беше домакин на три големи спортни събития: турнирът за купата на Конфедерациите през 2013, Световното първенство по футбол през 2014 и Лятната олимпиада през 2016 година. Тези три домакинства осигуриха на ФИФА тлъсти печалби, но на града не донесоха почти нищо - като изключим една удължена линия на метрото. За обуздаване на насилието в навечерието на тези събития държавата разположи специални полицейски части в бедняшките квартали и гетата на Рио - тъй наречените фавели. Мярката целеше не само да се държи под контрол насилието, но и да бъдат разбити престъпните кланове и организации, контролиращи местните общества, функциониращи като паралелни градове.

"Само малко ги поразбутаха, но не успяха да ги ликвидират. Някои от престъпните групировки просто се преместиха на друго място, много от тях се установиха на другия край на залива - в нашия град Сао Гонсало", казва пред ДВ жителката на града Симара Ферейра.

Местните жители сега възлагат надежди на президента Жаир Болсонаро, който беше обещал в предизборната си кампания по 30 куршума за всеки бандит. "Изкарването на повече полицаи по улиците на града може да свърши добра работа. Точно това се очаква сега от президента Болсонаро. Днес кражбите на портмонета или на вещи от автомобили, например на мобилни телефони, са ежедневие в Сао Гонсало. Това трябва да спре. Партията на труда не знае как да се справи с тези момчета. Може пък Болсонаро да успее", казва пред ДВ Ромеро Моралес, който е инженер по професия.

Една от идеите на Болсонаро за справяне с престъпниците е тази за разхлабване на законите за носене на оръжие. А това предизвиква много тревоги в Бразилия, която и без друго е една от най-опасните страни за живеене в света. Само през 2017 година там са регистрирани близо 64 000 убийства, а това е нов рекорд за страната.

"Проблемът е в това, че не се прави никаква разлика между тези престъпници - дали говорим за наркобарон, контролиращ живота в най-голямата фавела на Рио, или пък за дребен джебчия, който краде портмонета на улицата, за да изхранва семейството си", казва Марсело Азередо, производител на мебели.

Полицейският произвол

В Бразилия полицейското насилие не е нищо ново. Но мнозина сега се опасяват, че при президента Болсонаро органите на реда ще станат още по-безцеремонни. Миналата седмица при операция на военна полиция в центъра на Рио де Жанейро бяха убити 11 души, а свидетели твърдят, че жертвити вече са се били предали на полицията. По данни на Хюмън райтс уоч, от януари до ноември 2018 година има 1444 случаи на убити от полицията хора.

Загриженост предизвиква обаче не само искането за разхлабването на режима за носене на оръжие - правосъдният министър на страната Сержио Моро предлага например полицаите да бъдат освободени от всякаква отговорност за убийства, извършени в конфликтни ситуации по време на служба. Наблюдатели посочват, че това ще развърже още повече ръцете на полицията, която и сега е обвинявана от мнозина в произвол.

"Кога за последен път сте чули да е бил наказан някои полицейски началник заради насилие? Нищо не бива да очакваме, след като такива служители биват разследвани от хора като тях - от техни братя по оръжие", казва Симара Ферейра.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички