Бременните вече ще се возят в метрото със специални значки, вдъхновени от Кейт Мидълтън


Бременните вече ще се возят в метрото със специални значки, вдъхновени от Кейт Мидълтън
Снимка: БГНЕС

3364

Бременните жени вече ще пътуват в метрото със специални значки с надпис "Бебе на борда". Идеята е те да се отличават по този начин и по-често да им бъдат отстъпвани места.

Идеята за значките за бременни жени в метрото, дойде от Англия, когато случайно попаднахме на една снимка, на която Кейт Мидълтън беше снимана с една значка, на която пишеше метро и бебе на борда. Това каза директорът на болница Шейново д-р Румен Велев, предаде БГНЕС.

„Разтърсихме се, за да видим защо това е направено там и попаднахме на едно много интересно изследване, което показва, че голяма част от бременните жени, които пътуват с метрото се чувстват доста неудобно да си поискат място. Английските джентълмени биха отстъпили място на бременна жена, но ако бъдат помолени”, посочи д-р Велев.

Според него така обаче се появява конфликтът, че пациентката трябва да пожелае да й бъде отстъпено място, което е доста конфузна ситуация за нея. „Затова през 2005 г. са направени такива значки и, когато се види жена с такава значка, мястото й се отстъпва. Решихме да направим и подобна идея и в България, защото установихме и от наши бременни, че има такъв проблем”, заяви още директорът на „Шейново”.

От своя страна столичният кмет Йорданка Фандъкова коментира, че това е кампания, която няма нужда от голямо финансиране, а от публична подкрепа. „Нашите АГ болници продължават да работят много добре, да се грижат за бременните и родилките. От началото на годината до снощи в двете АГ болници имаме 772 бебета. Бременните жени имат нужда от подкрепа от обществото. Най-важно е да се подкрепят майките и в това число и бъдещите майки. Тази инициатива е добра и е в тази насока. Мерките на общината са насочени към това да подкрепяме бъдещите майки чрез условията в АГ болниците ни”, каза Фандъкова. Тя обясни, че за последните 2 години са инвестирани около 4 млн. лв. за ново оборудване и ремонтни дейности в двете АГ болници. С около 1 млн. лв., пък са подкрепени дейностите в болниците, които не се покриват от НЗОК. „Това са инвестиции в здравето, раждането на здрави деца и здравето на майките. Инвестициите в детските градини и ясли също е нашата подкрепа за това майките да имат желанието да имат деца, и да могат да се реализират. Над 85 станаха вече детските градини, които построихме. Тази година продължаваме със строителството“, посочи столичният кмет.

В момента детски градини се строят в район „Витоша“ и се довършва строителството в Бояна, Драгалевци, Младост и Люлин. Предвижда се и строеж на детски градини в Красно село и Манастирски ливади.

На въпрос дали Фандъкова би обсъдила вариант за безплатен транспорт за бременните майки, тя посочи, че всички добри идеи си струва да бъдат разгледани.

Към момента значките „Бебе на борда” ще се раздават само в метрото, но може да се коментира да се раздават и в целия градски транспорт.

На всички метростанции са раздадени пликове, в които има книжка за бременността и значка. Значките могат да се вземат от касите за продажба на билети и карти в метрото. Засега изработените екземпляра са 3000.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички