Brexit може да лиши Великобритания от плодове собствено производство


Brexit може да лиши Великобритания от плодове собствено производство
Снимка: Getty Images / Guliver

3409

Великобритания може да остане без ягоди собствено производство заради Brexit и прекратяването на свободния приток на работна ръка. За това предупреждават лидерите на Националния съюз на фермерите (NFU) и на асоциацията на Британските летни плодове (BSF), цитирани от The Guardian.

Фалит заплашва и земеделците, които отглеждат в страната ябълки, краставици, и домати. Обемът на този пазар във Великобритания е за 1,2 млрд. паунда (почти $1,6 млрд) за година отбелязва председателят на BSF Лорънс Олинс.

Повече от половината работни места в сферата на производството на плодове във Великобритания носят сезонен характер и не привличат британците.

От BSF и NFU се опитват да убедят правителството в необходимостта да има специална система от визи за мигранти, идващи за сезонна работа в британските ферми. До присоединяването на Румъния и България към ЕС, гражданите на тези страни можеха да работят в британските ферми по шест месеца при опростено получаване на визи. 

През 2007-2008 г. Великобритания вече се сблъсква с дефицита на работна ръка от континентална Европа и в резултат реколтата остана на полетата и в градините, а на супермаркетите, и ресторантите се наложи спешно да търсят чуждестранни доставчици.

"Не мисля че този път реколтата ще изгние на полето. Фермерите или няма да отглеждат тези плодове, или нещо друго ще се промени", предполага председателката на съвета на NFU по градинарство Ели Кепер. Тя подчертава, че британските фермери планират насажденията и работните места 10 години напред.

Всяка година за събирането на реколтата във Великобритания пристигат около 30 000 работници от различни държави в Европейския съюз.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички