Brexit може да остави британските болници без лекарства


Brexit може да остави британските болници без лекарства
Снимка: Pixabay

2591

Болниците са пред опасността от недостиг на лекарства в случай на Brexit без споразумение, предупреждават тръстове на Националната здравна система (НЗС) на Великобритания в лично съобщение към изпълнителния директор на системата, пише британският вестник The Times, цитиран от "Фокус".

Министри и началници на здравеопазването са обвинени за това, че са се провалили в адекватната подготовка за потенциален провал в преговорите за сключване на споразумение за Brexit от „Доставчиците“ на НЗС, което се явява асоциацията на тръстовете на НЗС.

Крис Хопстън, изпълнителният директор на групата, твърди че „в случая на Brexit без споразумение, или твърд Brexit“, още на първия ден извън ЕС „цялата верига за доставки на фармацевтика може да бъде неблагоприятно засегната“. Той добавя: „Публичното здравеопазване и координацията на контрола върху заразите също може да пострадат и нашите усилия да уверим, задържим и привлечем европейската работна сила, на която НЗС разчита, също могат да бъдат застрашени“.

Предупреждението е изложено в писмо, изпратено в петък към Саймън Стивънс, началникът на НЗС Англия и Иън Далтън, началникът на НЗС „Напредък“, до което вестник The Times е получил достъп.

Хопсън е нападнал неадекватното планиране за вариант на лош изход от Brexit и от двата държавни органа. „Докато наближаваме март 2019 година, рискът Великобритания да бъде изправена пред ситуация на никакво споразумение в преговорите за Brexit или ‚твърд Brexit‘ с минимално регулаторно подравняване, изглежда че нараства“, пише той. „Докато този риск съществува е важно да бъде предприето детайлно операционно планиране сред цялата НЗС. Въпреки това тръстовете ни казват, че работата им в този сектор е обременена от липсата на прозрачна и адекватна комуникация.

Нашите членове започнаха да планират… но се изправиха пред проблем, в това че някои дейности очевидно се правят най-добре на национално ниво и от гледната точка на тръстовете, са най-добре координирани от НЗС Англия и НЗС Напредък. Въпреки това, няма никаква формална комуникация към тръстовете от нито една от вашите организации по отношение на този въпрос“.

Той твърди, че ще бъде „по-ефикасно и ефективно“ за министрите и органите на НЗС да изработят национален план за тръстовете, вместо да „очакват тръстовете да разработват планове индивидуално, във вакуум, и да трябва да откриват колелото 229 пъти“. Слабата национална координация, добавя той, може да означава „както опашки, така и недостиг на лекарства и медицински устройства“.

През изминалия месец Саймън Стивънс заяви, че обширно планиране се извършва, за да се подготви страната за сценарий без споразумение. „Има незабавно планиране, което здравното министерство, с други части на правителството, предприемат около осигуряването на доставките на лекарства и оборудване при различни сценарии“, заяви той. „Това очевидно ще кристализира, когато е ясно, по-късно през тази есен, каква ще бъде позицията на Великобритания“.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички