Brexit може да сближи страните от ЕС, твърди бивш премиер


Brexit може да сближи страните от ЕС, твърди бивш премиер
Снимка: Getty Images/Guliver

1901

Бившият белгийски министър-председател Ги Верхофстад, който е главният преговарящ с Великобритания по темата за Brexit от името на Европейския парламент, заяви, че решението на Лондон да направи чисто излизане от Европейския съюз е възможност за реформиране на Европа и избягване на по-нататъшно разпадане на връзките между оставащите в Общността страни-членки. Това предава Reuters, цитирана от "Фокус".

Верхофстад добави, че избирането на американския президент Доналд Тръмп и това, което според него е ход на Вашингтон към по-голям протекционизъм, е тревожен сигнал за ЕС.

„Дискусията относно Brexit е добра възможност не само да обсъдим и договорим ново споразумение, ново партньорство с Великобритания, но също да определим, че сега е времето да имаме истинско правителство в Европа“, обясни бившият белгийски премиер.

На 24 януари (вторник) Върховният съд на Великобритания ще гласува дали парламента на страната трябва да даде съгласието си за задействане на чл. 50 от Лисабонския договор, който официално слага начало на двугодишния процес по напускане на ЕС от страна на Обединеното кралство.

Верхофстад коментира, че е твърде рано да бъдат правени спекулации относно влиянието на процеса за Великобритания или за Лондонското сити, най-големият финансов център на Европа.

„Ясно е, че преходът трябва да бъде ограничен във времето. Видях временни неща да стават вечни“, коментира Верхофстад и добави: „Това, което е много по-важно е чисто задействане на чл. 50, чисто предложение от британското правителство и как те виждат партньорството в бъдещето“.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички