Британски компании инвестирали над 2,5 млрд. евро у нас


Британски компании инвестирали над 2,5 млрд. евро у нас
Снимка: Министерство на икономиката

3179

Британски компании са инвестирали в икономиката ни над 2,6 млрд. евро, което нарежда страната в топ 5 на най-големите чуждестранни инвеститори в България. Това стана ясно от изказването на заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на форум за представяне на възможностите за инвестиции у нас, организиран от Европейската банка за възстановяване и развитие в Лондон, съобщиха от МИ.

„Британските компании у нас се насочват към сектори като информационните и комуникационни технологии, и на услугите, което показва, че държавата ни предлага не само добри условия за инвестиции, но и висококвалифицирани кадри“, посочи зам.-министър Манолев. По думите му страната ни може да предложи много атрактивни условия за инвестиране, сред които ниски данъци и оперативни разходи, и редица насърчителни мерки, а поредното повишаване на кредитния ни рейтинг от S&P Global Ratings е поредно доказателство за финансовата и икономическата стабилност на България.

В своето изказване той акцентира на постиженията на автомобилния сектор на България, в който работят над 120 предприятия и осигуряват различни компоненти за водещи производители като “Аudi“, “MercedesBenz”, “BMW”,“Porsche”, “Bentley”, “Lamborghini”, “Ford” и др. „Това е сектор, към който се надявам да погледнат и повече инвеститори от Великобритания“, посочи Александър Манолев по време на инвестиционния форум. Великобритания е един от световните лидери в автомобилната индустрия, а размерът на приходите в сектора достигат до 77,5 млрд. лири годишно. През 2017 г. са произведени 1,67 млн. автомобила в островната държава. Икономическият заместник-министър даде допълнителна информация за автомобилния клъстер в България и подчерта, че „страната ни, като поддоставчици и опит на заетите в сектора, е готова да отговори на нуждите и на производител на цели автомобили“.

По-рано днес заместник-министър Манолев проведе среща и с ръководството на Корпорацията на Лондонското Сити – финансовият център на Великобритания. На нея също бяха представени възможностите за инвестиции в страната ни, а в нея участие взе и Катрин МакГинис, заместник-директор на корпорацията. „Надявам се да набележим сектори, в които да задълбочим сътрудничеството, а чрез Вас да стигнем и до повече представители на бизнеса, които могат да си партнират с български компании“, посочи Александър Манолев. Той отправи покана към ръководството на Корпорацията да посетят страната ни и да се организират съвместни инициативи за стартиране на общи проекти и насърчаване на инвестициите.

Двете страни се договориха да се продължи диалога и да се обменя опит в сферата на високите технологии. „България има най-бързоразвиващия се сектор на информационните и комуникационни технологии в Югоизточна Европа, а в Лондонското сити са съсредоточени голям брой компании в тази сфера“, посочи българският заместник-министър. Ръководството на корпорацията проявиха интерес към сектора на услугите и посочиха, че вече има компании от Лондонското сити, които са реализирали успешни проекти в България и региона.

Сити или Лондонско Сити (City of London) е отделна административна единица в Англия – квартал в центъра на голям Лондон. Той представлява историческото сърце на града, и играе водеща роля особено в икономиката и финансите, не само на страната, но и на света. Корпорацията на Лондонското сити е организация, която предоставя бизнес и общински административни услуги на жителите и служителите на Ситито. Ролята на Кмета на Ситито допълва функциите на кмета на град Лондон, но е отделна и самостоятелна длъжност.

В рамките на посещението си в Лондон, заместник-министър Манолев даде интервю и за специализирания финансов телевизионен канал – Bloomberg. Той участва в сутрешното предаване “Bloomberg Surveillance” с водещ Франсин Лака – едно от лицата на икономическия канал. Той отговори на въпроси за икономическото развитие и възможностите за инвестиции в България, Българското председателство на Съвета на ЕС и др. Франсин Лака е сред най-награждаваните журналисти на телевизията и е интервюирала гости като френския президент Еманюел Макрон, бившия британски премиер Дейвид Камерън и др.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички