Британски следователи пристигнаха в България заради отравянето на Емилиян Гебрев


Британски следователи пристигнаха в България заради отравянето на Емилиян Гебрев
Снимка: БГНЕС

1689

Екип от британски следователи е в България, за да проучи дали отравянето на местен търговец на оръжие през 2015 година има връзка с отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му миналата година в Солсбъри, пише британският вестник The Guardian след разговор с премиера Бойко Борисов, предаде БГНЕС.

"Има британски екип тук", е потвърдил в интервю за вестника българският премиер Бойко Борисов. "Те провеждат съвместно разследване заедно с българските органи", добавя той.

Емилиян Гебрев, собственик на оръжейната компания "Емко", изпадна в кома през април 2015 година заедно със сина си и един от директорите на компанията. И тримата оцеляха, но Гебрев твърди, че е имало опит да бъдат отровени с "Новичок", а случаят така и не беше решен.

През октомври миналата година, след като разговарял с приятел за случая "Скрипал", Гебрев се обърнал към българските прокурори и им е предал резултати от лабораторните тестове от 2015 година, които според него показват, че може да е бил отровен с вещество от семейството на бойните отровни вещества "Новичок", за което британските власти смятат, че е използван срещу Скрипал и дъщеря му.

"В момента, в който чухме думата "Новичок", ние веднага се свързахме с нашите британски партньори по всички законни канали", е заявил Борисов. Той подчерта, че това се е случило "преди няколко месеца".

Интересен факт е, че The Guardian прави интерпретация на пресконференцията на главния прокурор Сотир Цацаров от тази седмица, в която той потвърди за Федотов и гебрев, като интерпретацията е, че Цацаров внушил, че бизнесменът може да е пострадал от хранително натравяне!

Евентуалната връзка между двата случая на отравяне беше поставена във фокуса на вниманието миналата седмица, след като разследващият сайт Bellingcat обяви, че е открил документите за пътуване на предполагаемия агент на ГРУ, който използвал псевдонима Сергей Федотов. Истинското му име е Денис Сереев, макар че това не е потвърдено. Тези документи показвали, че Федотов е бил България по време на отравянето на Гебрев и във Великобритания, когато Скрипал и дъщеря му също бяха отровени в Солсбъри. И в двата случая Федотов е използвал сходни модели на пътуване - не се появява за обратния си полет, след това се връща по друг маршрут.

В друго свое разследване Bellingcat заяви, че е разобличил истинската идентичност на Федотов. Използвайки проучвания с отворен код и изтекли бази данни за пътувания, уебсайтът преди няколко месеца обяви, че е разкрил „истинската самоличност“ на други двама агенти на ГРУ, които британските власти издирват във връзка с отравянето на Скрипал. Русия отрече каквото и да било участие в случая. Двамата мъже дадоха интервю за Russia Today - една от сочените за проводници на пропагандата на Кремъл руски медии, в което заявиха, че са били пътуващи търговци на почивка.

Българските власти потвърдиха, че “Федотов” е пътувал три пъти до България през 2015 година, включително по времето, когато Гебрев е бил отровен.

"Цялата информация, която имаме за движението, мястото на престой, партньорствата и контактите, които този човек е имал и за които знаем, са предоставени на британските правоприлагащи и разузнавателни служби", каза Борисов. Той отказа да даде допълнителна информация, позовавайки се на продължаващото разследване.

Борисов отказа да каже дали в британския екип влизат полицаи или представители на разузнавателните агенции. „Да го наречем разследващ екип“, каза той.

Гебрев обаче заяви, че не е бил потърсен от британския разследващ екип, а само бегло е бил разпитан от българските прокурори. "Какъв британски разследващ екип? Чувам го за първи път от вас. Никой друг не се е свързал с мен", каза той.

Бизнесменът заяви, че е сигурен, че е бил отровен, но не може да се сети за причината, поради която е станал цел на руското разузнаване. Лабораторните тестове от 2015 година, които Гебрев сам си е направил предполагат, че е бил отровен с органофосфат, но не е напълно ясно дали дозата е била просто пестицид или веществото е използвано като оръжие.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички