Британският министър, отговарящ за Brexit, хвърли оставка


Британският министър, отговарящ за Brexit, хвърли оставка
Снимка: Getty Images/Guliver

1528

Британският министър за Brexit Доминик Рааб подаде оставка.

Това се случва часове, след като стана ясно, че британският кабинет е одобрил споразумението с ЕС за Brexit на свое петчасово заседание в сряда.

"Колективното решение на кабинета бе, че правителството подкрепя проектоспоразумението с политическа декларация", заяви Мей пред офиса ѝ на Даунинг Стрийт 10.

Европейската комисия публикува текста на окончателния проект за споразумение за излизане от Великобритания от ЕС, документът е с обем 585 страници. Текстът е публикуван на уебсайта на Европейската комисия под заглавието:

"Проектът за споразумение за оттегляне на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия от Европейския съюз и Европейската общност за атомна енергия, договорено на преговарящите на 14 ноември 2018 г."

Основата на раздора т.е. границата между Ирландия и Северна Ирландия е решена по следния начин - ще има обща евро-британска митническа зона, която ще е в сила през транзитния период след излизането на Великобритания от ЕС докато не бъде оформено търговско споразумение между двете страни. Това означава, че мита ще има само за рибни продукти и морски продукти. Преди 1 юли, 2020 година, Лондон може да поиска увеличение на транзитния период, който трябва да е 2 години.

Освен това - в проектодоговора се казва, че гражданите на ЕС и техните семейства ще продължат да имат право да се местят да живеят и работят във Великобритания до края на преходния период след Brexit– декември 2020 година. Тези, които успеят да вземат жителство до края на преходния период ще могат да останат и след прехода, а ако останат да живеят 5 години в Обединеното кралство, ще мога да остана за постоянно. Но след като този период приключи Великобритания може да изиска от гражданите на ЕС допълнителни документи за пребиваване.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички