Британският парламент на практика забрани "твърд" Brexit


Британският парламент на практика забрани "твърд" Brexit
Снимка: Getty Images/Guliver

2355

Британският парламент окончателно прие закон, който задължава премиера Тереза Мей да се консултира с депутатите за поисканото от нея ново отлагане на Brexit, предаде БГНЕС.

Камарата на лордовете одобри проектозакона, който беше върнат в долната камара на парламента за допълнителни уточнения и беше въведен като закон още преди края на деня.

Тереза Мей вече поиска от Европейския съюз нова отсрочка за излизането на Великобритания от Общността. Но депутатите искат допълнителни гаранции, че няма да се стигне до "твърд" Brexit на 12 април, което в момента се явява крайната дата за напускане.

С тази цел депутатите изготвиха закона, който принуждава Тереза Мей да се консултира с тях във вторник т.е. днес (9 април) и да обясни подробно защо и с колко ще иска отлагане на Brexit, преди да замине за Брюксел, където в сряда (10 април) се събират лидерите на държавите от ЕС, за да обсъждат новата отсрочка. Неофициално се смята, че Мей вече е обещала да поиска удължаване до 30 юни.

А какви изглеждат намеренията на Мей подсказва фактът, че британското правителство обяви като дата за провеждане на евроизбори 23 май - т.е. вече официално има сигнал, че Лондон може да поиска по-дълго удължаване на действието на чл. 50 от Договора за създаване на ЕС и да се наложи да има британски евродепутати и в следващия Европейски парламент.

Междувременно стана ясно, че Мей ще се срещне първо с френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел по темата с новото отлагане на Brexit.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички