British American Tobacco придобива конкурент в сделка за 49 млрд. долара


British American Tobacco придобива конкурент в сделка за 49 млрд. долара
Снимка: iStock/Guliver

3216

Компанията British American Tobacco (BAT) ще придобие американския си конкурент Reynolds American в сделка за 49,4 млрд. долара, като по този начин ще се превърне в най-голямото публично дружество от тютюневия сектор в света. Това съобщава BBC.

BAT ще плати в кеш по 29,44 долара и по 0,5260 от своите обикновени акции за всяка една акция на Reynolds, оценявайки по този начин своя американски конкурент на повече от 85 млрд. долара.

Сделката е факт, след като през октомври BAT заяви, че е отправил официално предложение към Reynolds за плащане под 56,5 долара на акция, или общо около 47 млрд. долара за всички останалите акции на американската компания, които не притежава. Договорената във вторник цена представлява премия от 26% над цената на затваряне на акциите на Reynolds в деня преди British American Tobacco да отправи първоначалната си оферта през миналата година.

Британската фирма, която притежава марките Dunhill, Lucky Strike и Pall Mall, очаква да спести разходи за най-малко 400 млн. долара от тази сделка, от което вероятно ще се възползва както печалбата, така и раздаваните от нея дивиденти през първата година след сделката.

BAT беше един от водещите акционери в Reynolds, откакто американската фирма придобие сегашния си вид през 2004 година.

Днешната сделка е поредната трансформация, подчертаваща значението на американските компании за свиващата световната тютюнева промишленост. След години на дистанциране от САЩ заради серия граждански дела, заведени отвъд Океана, международните тютюневи компании се завръщат на американския пазар, тъй като те се изправени пред намаляване на обема на продаваните цигари и разширяване на регулациите по целия свят.

 

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички