Броят на ИТ фирмите в България е 10 000


Броят на ИТ фирмите в България е 10 000
Снимка: Getty Images/Guliver

5945

В ИТ сектора в България работят около 10 000 фирми, като повечето от тях са малки и средни. Това заяви Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) Мариета Захариева.

ИКТ секторът у нас вече не е задвижван само от чуждестранни технологични корпорации. Местните фирми започват да достигат зрялост и да се стремят към по-голямо регионално лидерство. Наблюдава се готовност от страна на компаниите да инвестират в услуги с добавена стойност към облачните технологии, разработка на софтуер и създаване на отделни звена за ИТ аутсорсинг.

Страната ни се налага като развоен център за Европа в сферата на ИКТ и повишава своята популярност в международен план. ИАНМСП отчита ръст на приходите, които генерира ИТ секторът у нас. През 2016 г. се очаква делът на ИТ фирмите, които работят за износ, да се увеличи от 65% на 70%, а приходите, които генерират, да достигнат 5.5. млрд. долара.

Появяват се първите сигнали за наближаваща криза с недостиг на подготвени специалисти в сектора. Фирмите все повече започват сами да обучават квалифицираните си кадри, поради липсата на такива на пазара на труда.

 

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички