Брюксел ни позволи да използваме евросредства за Околовръстното и метрото


Брюксел ни позволи да използваме евросредства за Околовръстното и метрото
Снимка: БГНЕС

9868

България получи позволение от Брюксел да дострои околовръстния път на София с еврофондове от новия бюджет до 2020 година. Освен това Еврокомисията даде зелена светлина за финансирането на Третия лъч на метрото с 368 милиона евро, информира БНР.

За да се случи това, правителството трябва да изпълни редица технически условия.

ЕК е взела решение Северната скоростна тангента и други отсечки от околовръстното шосе да се довършат за сметка на фондовете въпреки закъснението миналата година. Това ще стане с 37,7 милиона евро – вместо от стария бюджетен период 2007-2013г. – от новия до 2020-а. Така няма да се наложи на строителите да се плаща от държавната хазна. От друга страна, тези пари ще отидат вместо за нови транспортни проекти, за инфраструктура, която вече би трябвало да е готова. Забавянето на северната тангента се дължеше на съдебни процедури за отчуждаване на земите, както и на проблеми с обществените поръчки.

С отделно решение комисарят по регионално развитие Корина Крецу (на снимката) е одобрила 80 на сто от финансирането на Третия лъч на метрото в София с 368 милиона евро. За тяхното реално получаване обаче, както и за много други проекти по новия финансов период, България до 8 месеца трябва да изпълни редица предварителни условия за реформи, с които се е ангажирала, обясни говорителят на Комисията Якуб Адамович: "Всички проекти трябва да отговарят на стриктни финансови критерии. Проверките по тях трябва да бъдат направени от ЕК преди 31 декември. Ако не се случи, парите не могат да бъдат изплатени."

Сред изискванията са по-прозрачни критерии за тръжните процедури, ясни графици за изпълнението на проектите, употребата на финансови инструменти за привличане на частен капитал, реформи във водния сектор, критерии за иновативност и други. "Искаме да се уверим, че възможностите за нередности са ограничени", допълни Адамович.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички