Българи изобретиха уникална ядивна чаша за кафе


Българи изобретиха уникална ядивна чаша за кафе
Снимка: Facebook/Cupfee

6467

Двама пловдивчани създадоха и патентоваха уникална чашка за кафе. Тя е от вафлени кори и остава хрупкава за 40 минути.

Създателите на ядливата чаша Младен Джалъзов и Мирослав Запрянов са неразделни приятели още от първи клас. Сега самите те имат по две момчета и работят в коренно различни браншове, съобщиха БНТ и в. "Марица".

Идеята им хрумнала заради употребата на милионите пластмасови и картонени чаши за кафе, като основната цел на двамата иноватори е опазване на околната среда. Джалъзов и Запрянов създават чашата за топли и студени напитки от натурални и екологично чисти зърнени продукти.

"Тръгнахме с една налудничава идея. С времето създадохме 4 прототипа, направихме стотици опити и изглежда успяхме да постигнем един завършен продукт”, разказва Джалъзов.

Три години са продължили опитите им за създаване на чашката, като през това време с помощта на българска компания по техен проект вече са конструирани и четири машини за индустриалното й производство. Очаква се производството да стартира през пролетта, но вече са налице поръчки от цяла Европа.

"Чашката е защитена в Българско патентно ведомство и с авторско право от Библиотеката на конгреса в САЩ”, допълва Запрянов, който подхвърлил идеята още през 2002 г.

Двамата пловдивчани вече работят по създаването на чаши с по-голяма вместимост, както и на вафлена бъркалка за кафето. Категорични са, че разработката им няма аналогия.

"Има подобни продукти, но те разчитат на една специфична шоколадова глазура, която да задържа течността, а нашият продукт е уникален, няма друг такъв в света. Вкусът е на вафла или бисквита към кафето. Искаме да направим и бъркалка от същия материал, което ще е доста удобно", обяснява още Запрянов.

 

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички