Българи създадоха чатбот, който ни подсеща за важни медицински прегледи


Българи създадоха чатбот, който ни подсеща за важни медицински прегледи
Снимка: iStock/Guliver

3686

Български разработчици създадоха първия по рода си у нас чатбот (софтуерен робот), който напомня за провеждането на профилактични прегледи или медицински изследвания. Той се нарича Healthy и представлява своеобразен изкуствен интелект, достъпен направо в чат канала към Facebook. Проектът е съвместен на българския интернет портал Ofertomed.bg и онлайн агенцията Digilab.bg.

„Умният“ помощник е напълно безплатен и съществува от средата на декември. До момента над 450 българи вече са се възползвали от неговите услуги и мнозина го определят като много по-ефективен инструмент, в сравнение с напомнянето по електронна поща или sms.

Комуникацията с чатбота протича лесно и мнозина дори биха могли да се объркат, че общуват с истински човек. Софтуерният робот може да информира пациента кои са основните единадесет медицински прегледи от най-важно значение за него и при желание от негова страна може да го подсеща при определена периодичност, че е добре да отиде на преглед.

Разработката на Healthy е плод на усилена работа на два екипа, които са ръководени от Александра Русева и Росица Караджова. И двете решават, че новите технологии ще са от голяма помощ на всеки, който иска да се грижи за здравето си, но по една или друга причина пропуска най-важните годишни профилактични прегледи и изследвания.

„Чатботът Healthy има важна роля за повишаване общата здравна култура на потребителите и най-вече – за популяризиране на превантивния подход, който продължава да е подценяван от мнозина у нас. Доказано е, че навременното посещение примерно на мамолог или извършването на други важни прегледи може да бъде решаващо за здравето, а в някои случаи – дори за запазване живота на пациентите. Затова и създаването на нашия чатбот съответства на цялостната дългосрочна стратегия на екипа на Ofertomed.bg да направим качествените здравни услуги по-достъпни за българското население и да популяризираме предимствата на превантивната грижа за здравето", заяви по този повод Росица Караджова, управител на сайта.

Проектът Healthy се намира в процес на непрекъсната доразработка и подобрение, като предстои неговите функционалности тепърва да се развиват. В близко бъдеще се очаква и превръщането му в пълноценно мобилно приложение, което ще е неразделна част от всекидневието ни. Разработчиците на безплатната услуга очакват до края на 2018 година да ангажират около 10 000 българи с идеята за здравна профилактика.

“Идеята за Healthy дойде още в средата на миналата година при нас. За съжаление или за радост, идеята е много нова и няма готови прототипи, от които да се учим. Разработваме всичко в движение. Радваме се, че сме пионери в тази област и че други български компании ни подкрепят в дигитализирането на тази важна област - здраветo на всички нас", заяви Александра Русева, собственик и управител на Digilab.bg.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички