Българи създадоха нов сорт пипер с уникални качества


Българи създадоха нов сорт пипер с уникални качества
Снимка: Pixabay

3357

Нов сорт пипер с уникални качества, каквито не притежава нито един от вносните, създадоха в Опитната станция по поливно земеделие – Ивайловска капия. След 12-годишен селекционен труд и постъпки пред институциите сортът вече официално е сертифициран, всеки момент се очаква да излезе и решение на Патентното ведомство, съобщи ръководителката на станцията доц. Христина Георгиева.

Ивайловската капия е съвместна разработка с Института по земеделски култури „Марица“ в Пловдив. Така е сигурно, че сортът ще бъде запазен, ще продължи да се произвежда и няма да се изгуби, пише "Дарик".

А си струва да се съхрани заради качествата му. Идеален е за печене, с плоски и широки интензивно червени чушки, двукамерни или трикамерни, с дължина 14-17 см, ширина 6-7 см и дебелина на стената 6 мм. Сухото вещество достига до 10%, докато повечето съвременни сортове и най-вече вносните са с много водниста консистенция. Има високо съдържание на захари и витамини. Важно предимство е още, че след изпичане лесно се бели.

Новият вид пипер е създаден на базата на няколко стари видове, с които Пазарджишкият край в минали времена е печелил не само национална известност, но са търсени и зад граница. Семената са взети основно от доказани земеделци в селата Росен и Исперихово, по-малки количества са събрани и от село Ивайло. Така новосъздаденият е подходящ за отглеждане при климатичните условия в Пазарджишко, а и възражда отдавна изгубената легендарна местна капия.

В продължение на 12 години семената са изчиствани от влиянието на други сортове. Това е постигнато с пространствена изолация, при спазване на отстояние минимум 700 метра от полетата с други видове пипер, за да се избегне опрашване. През 2016 година е подложен на изпитване от Изпълнителната агенция по сортоизпитвани, апробация и семеконтрол, наскоро оттам са издали и сертификат.

Ивайловската капия вече се радва на популярност. Откакто се разчу, че учените от Опитната станция го селекционират, започна и търсенето от земеделци. На година станцията успява да продаде по около 100 кг семена.

 

 

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички