Българи създадоха технология за устойчиво отглеждане на лимец

Българи създадоха технология за устойчиво отглеждане на лимец
Източник: iStock/Guliver

Технология за устойчиво отглеждане на еднозърнест лимец, подходящ за производство на бира, създадоха в Института по растителни генетични ресурси в Садово. Това съобщи доц. д-р Станислав Стаматов, зам.-директор на Института по растителни генетични ресурси в Садово, пред "Фокус".

„Лимецът стана интересна култура в последните няколко години, тъй като все повече хора се интересуват от здравословен начин на живот“, каза доц. д-р Стаматов.

Проектът е международен, в него участват чешки и немски партньори. На учените от Института в България е било възложено да намерят път за устойчивото отглеждане на лимеца. „Няколко години се занимавахме с това и вече имаме такава технология“, каза доц. д-р Стаматов.

В Катар внасят крави по въздуха

Катар вече внася добитък по въздух. Заради блокадата на своите съседи, страната изпитва остър недостиг на определен...

Изследвани са били няколко основни звена - намиране на предшественик, дата на сеитба и гъстота на сеитба, както и борба с болести и неприятели. Според Стаматов постигнатите резултатите са повече от добри.

„Добивите, които получихме през времето на експеримента, са средно над 200 килограма на декар“, каза доц. д-р Стаматов. По думите му в световната практика досега добивите варират около 100 - 120 килограма от декар.

По думите му България може да постигне едно много добро производство на лимец в световен мащаб.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.