България, Сърбия и Унгария ще си сътрудничат в областта на природния газ


България, Сърбия и Унгария ще си сътрудничат в областта на природния газ
Снимка: Министерство на енергетиката

1802

България, Сърбия и Унгария ще работят за гарантиране на енергийната сигурност в региона като развият сътрудничеството си в областта на природния газ. Това стана ясно по време на среща на българския енергиен министър Теменужка Петкова, сръбския министър на енергетиката и минното дело на Република Сърбия, Александър Антич и министъра на външните работи и търговията на Унгария, Петер Сиярто.

Основна тема по време на разговорите бе реализацията на проекта за изграждане на междусистемната газова връзка България-Сърбия, съобщиха от МE.

На 17 май, в рамките на срещата на върха ЕС - Западни Балкани бе подписана съвместна декларация за ускоряване изграждането на междусистемна газова връзка България-Сърбия. С цел интегриране на проекта в съществуващата газопреносна мрежа на Република България, българската страна декларира намерението си да определи, със съгласието на ЕК, оператора на преносна система „Булгартрансгаз“ ЕАД за организатор на проекта и оператор на бъдещия газопровод на българска територия.

През месец май т.г. стартира изпълнението на проекта „Техническа помощ за подготвителни дейности до началото на строителството на междусистемна газова връзка България–Сърбия“ по оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност”. Крайният резултат от проекта ще бъде издаването на разрешително за строеж като заложеният бюджет е в размер на 6 млн. евро. В тази връзка Министерството на енергетиката предлага „Булгартрансгаз“ да бъде включен като бенефициент по програмата.

Министрите Петкова и Антич подчертаха, че ще бъдат предприети всички необдходими мерки, така че проектът да се финализира и интерконекторът да се въведе в експлоатация до 2022 г.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички