България беше обявена за аутсорсинг дестинация за 2015 г.

България беше обявена за аутсорсинг дестинация за 2015 г.

Според годишната класация на Business Process Outsourcing and Shared Service Location Index 2015 България е на трето място в света по привлечени преки чуждестранни инвестиции в аутсорсинг сектора и на първо място сред страните в Европа. Европейската аутсорсинг асоциация обяви страната ни аутсорсинг дестинация на годината. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски при откриването на годишната конференция на лидерите на Европейската аутсорсинг асоциация.

Министърът посочи, че страната ни се развива като перспективна дестинация за инвестиции в Информационните технологии (ИТ) и аутсорсинг индустрията.

"Секторът на информационните и комуникационни технологии и този на аутсорсинг и бизнес услугите са сред основните двигатели за разкриване на нови работни места в страната, като в края на 2015 г. техният брой е над 42 000", каза още Лукарски.

Икономическият министър посочи, че политиката на България е фокусирана именно върху насърчаване на инвестициите и иновациите като основни фактори за повишаване конкурентоспособността на българската икономика, в перспективни и експортно ориентирани отрасли и услуги с висока добавена стойност. Той добави, че пример за това са промишлеността и ИТ услугите, които генерират 90% от износа и могат да осигурят дългосрочен икономически растеж.

Предимствата и добрите бизнес условия и предимствата на ИТ и аутсорсинг сектора в България вече са убедили редица световни компании да изберат страната ни за своята дейност – Microsoft, Cisco, HP, IBM, Luxoft, VMware, К60, Telerik и др.

Лукарски предупреди, че навлизането на големи международни компании на българския пазар води и до увеличаване на недостига на висококвалифицирани кадри.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.